Linkovi

Predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić ponudio ostavku


Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić saopštio je u Sarajevu da je danas Predsjedništvu BiH ponudio ostavku na ovu dužnost.

Špirić je govoreći o razlozima svoje ostavke rekao da je najnovijom odlukom visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak "samo dodatno razvlastio predsjedavajućeg Vijeća ministara", te da je "besmisleno" da ostane na dužnosti pošto nema ničiju podršku.

"Bosna i Hercegovina je, nažalost, po mom viđenju i nakon svega ovoga što se dešava, polion za projekte izvan nje. I ove odluke visokog predstavnika upravo tako i tumačim“, kazao je Špirić. On je dodao da Bosna i Hercegovina, dvanaest godina poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, nažalost, nije suverena država, te da njome i dalje suvereno vladaju stranci.

Reagujući na ostavku prvog čovjek državne vlade visoki predstavnik Miroslav Lajčak saopštio je da ostavka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH znači da je Vlada BiH sada u tehničkom mandatu. Vijeće ministara i dalje ima odgovornost da osigura nastavak funkcioniranja uprave. Zakon o Vijeću ministara predviđa ovakvu mogućnost i građani BiH nemaju razloga za zabrinutost.

“Odluka Nikole Špirića da podnese ostavku je njegovo pravo i njegov izbor, ali to nije odgovoran potez”, dodao je Lajčak.

Kao izgovor za ovu i druge planirane ostavke predstavnika Republike Srpske u državnim institucijama, navodi se Odluka visokog predstavnika od 19. oktobra 2007. godine. Vijeće za implementaciju mira jučer je, podsjetimo, podržalo odluke visokog predstavnika i zaključilo da je Odluka o donošenju izmjena i dopuna Zakona o Vijeću ministara u potpunosti u skladu sa mandatom visokog predstavnika i Ustavom Bosne i Hercegovine. Ova odluka ni na koji način ne podriva poziciju bilo kojeg entiteta ili konstitutivnog naroda, zaključak je PIk-a.

A osim Špirićeve ostavke ovdašnju javnost zaokupila je i odluka predsjednika Srbije Borisa Tadića da ne bude domaćin 17. sesije Igmanske inicijative, čije je održavanje zakazano za 11. novembar u Beogradu.

Kopredsjednik Igmanske inicijative za BiH Sejfudin Tokić izrazio je zaprepaštenje činjenicom da je predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, kako je kazao"u vrlo bahatom i nedemokratskom maniru" navodno otkazao 17. sesiju Igmanske inicijative, asocijacije više od stotinu nevladinih organizacija u regiji zbog mogućeg dolaska predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“Predsjednik Tadić bi se morao sjetiti da je i sam nekada kao predstavnik nevladinog sektora učestvovao u aktivnostima Igmanske inicijative, oštro se suprotsavljajući autoritativnom uplitanju vlasti u njen rad, kaže se u saopštenju“ iz Igmanske inicijative za BiH.

Vlasti u Beogradu nastavljaju oštru retoriku u odnosima sa BiH

Premijer Vojislav Koštunica ocenio je da je Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak odgovoran za nastalu krizu u Bosni i Hercegovini i da bi bilo najprirodnije da je podneo ostavku umesto što svojim merama dalje utiče na produbljivanje krize.

Vlada Srbije u potpunosti podržava sve institucije Republike Srpske u njihovom principijelnom stavu da se mora poštovati Dejtonski sporazum, navodi se u saopštenju Koštunice i naglašava da Srbija kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma ima puno pravo da insistira da se taj međunarodni sporazum dosledno sprovodi i da se ne može kršiti na štetu srpskog naroda.

Državni i politički odnosi između Beograda i Sarajeva ugrožavaju i funkcionisanje nevladinog sektora. Tako je iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića poručeno da bi trebalo odložiti za 11. novembar zakazanu sesiju Igmanske inicijative koja okuplja više od stotinu nevladinih organizacija iz Srbije, BiH i Hrvatske. Tadić smatra da ne postoje uslovi da bude domaćin naredne sesije Igmanske inicijative zbog toga što je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić nedavnom izjavom uvredio premijera Srbije i tako učinio ozbiljan incident. Tadić od Komšića očekuje javno izvinjenje i ističe da podržava rad Igmanske inicijative.

Na takvu izjavu predsednika Srbije reagovao je kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov izjavom da ta regionalna koalicija nevladinih organizacija neće odložiti sesiju zakazanu za 11. novembar. Neugodno nas je iznenadila vest da Tadić traži da se sesija odloži, ali je mi nećemo odložiti, jer je reč o temi posvećenoj Dejtonskom sporazumu, rekao je Popov i dodao da su učešće potvrdili predsednici Hrvatske i Crne Gore Stjepan Mesić i Filip Vujanović.

Popov ukazuje na zabrinjavajuću činjenicu da se od grubih izjava premijera Koštunice koje remete odnose Srbije sa susedima nije distancirala Demokratska stranka :

“To onda u domaćoji stranoj javnosti stvara utisak da je reč o zvaničnoj politici koja sve više podseća na vremena režima Slobodana Miloševića, kaže Aleksandar Popov i dodaje da je još lošije što se ovakvim potezima iz Srbije ohrabruju snage u Bosni i Hercegovini koje grubim izjavama još od ranije ozbiljno dovode u pitanje Dejtonski spoprazum, status Bosne i Hercegovine i time destabilizuju celu zemlju i region.”

XS
SM
MD
LG