Linkovi

Tajip Erdogan kaže da ekonomske sankcije nisu još stupile na snagu


Turski premijer Tajip Erdogan rekao je danas da ekonomske sankcije protiv grupa koje podržavaju kurdske pobunjenike još nisu stupile na snagu i demantovao navode medija da je Turska zatvorila vazdušni prostor za letove iz severnog Iraka.

Turska vlada juče je odobrila uvođenje ekonomskih sankcija grupama koja pružaju podršku separatističkoj Kurdistanskoj radničkoj partiji u kurdskoj oblasti Iraka, televizija NTV javila je ranije danas da one uključuju i zabranu letova između Turske i severnog Iraka.

"Od vas čujem da je vazdušni prostor zatvoren, nema takve odluke", rekao je Erdogan, a na pitanje da li se sankcije primenjuju, odgovorio "ne u ovom trenutku".

Ankara optužuje autonomnu kurdsku vlast u Iraku da pruža utočište i podršku borcima zabranjene PKK koji koriste baze u severnom Iraku za napade na jugoistok Turske. Turska je na granici sa Irakom rasporedila oko 100.000 vojnika, tenkove i artiljeriju, u okviru priprema za eventualne vojne napade na severni Irak. Diplomate, međutim, ocenjuju da bi Ankara mogla za sad da odloži i sankcije i vojnu akciju i sačeka razgovore Erdogana sa državnim sekretarom SAD Kondolizom Rajs u petak i predsednikom SAD Džordžom Bušom sledećeg ponedeljak u Vašingtonu.

Turska krivi PKK za smrt skoro 40.000 ljudi, koji su život izgubili u njihovoj kampanji za samoupravu na jugoistoku Turske od 1984. godine. SAD, Evropska unija i Turska smatraju da je PKK teroristička grupa.

XS
SM
MD
LG