Linkovi

Crne Gore i Srbije potpisali sporazume o saradnji u borbi protiv kriminala


Državna tužilaštva Crne Gore i Srbije potpisali su danas sporazume o saradnji u borbi protiv svih oblika teškog kriminala i progonu počinilaca ratnih zločina. Sporazumima se reguliše razmjena dokaza, dokumenata i podataka u cilju efikasnijeg istraživanja, dokazivanja i kažnjavanja svih učinilaca krivičnih djela teškog kriminala i ratnog zločina.

Memorandum o ostvarivanju i unaprjeđivanju međusobne saradnje u borbi protiv svih oblika teškog kriminala potpisali su vrhovni državni tužilac Crne Gore Vesa Medenica i vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Srbije Slobodan Radovanović.

Medenica je potpisala i Sporazum o saradnji u krivičnom gonjenju učinilaca krivičnih djela ratnih i zločina protiv čovječnosti i genocida sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Vesna Medenica kazala je da se radi o značajnim dokumentima koji su u funkciji poboljšanja saradnje tužilaštava Crne Gore i Srbije.

“Imamo potrebu da sarađujemo u pogledu borbe protiv transnacionalnog kriminala i u domenu transfera predmeta koji se svakodnevno dešavaju između državnih tužilaštava Crne Gore i Srbije”, rekla je Medenica.

Medenica je istakla da je međusobna saradnja potrebna kako bi se obezbijedili što kvalitetniji dokazi čime bi i sudovima bilo mnogo lakše da donesu presude.

Ona smatra i da Kancelariji vrhovnog državnog tužioca Crnoj Gori mogu koristiti iskustva Srbije u procesuirnju slučajeva ratnog žločina.

“Kancelarija Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu je daleko ispred nas i ima bogato iskustvo koje nam može biti od pomoći, jer i mi imamo, ne u obimu kao oni, procesuirane predmete ratnih zločina”, kazala je Medenica.

Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Srbije Slobodan Radovanović ocijenio je da potpisivanje sporazuma predstavlja važan korak u zajedničkoj borbi protiv svih oblika teškog kriminala.

“Sporazum nam omogućuje efikasnu razmjenu svih podataka, dokaza i informacija što će uticati da na efikasan način suzbijamo trgovinu drogom, ljudima, međunarodni terorizam i sve druge oblike kriminala”, kazao je on.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da ratni zločini spadaju u grupu najtežih krivičnih djela i podsjetio da ne zastarjevaju.

“Odnos pravosudnih organa Srbije i Crne Gore prema ratnom zločinu je bitan kako bi pokazali međunarodnoj zajednici da mi profesionalno radimo taj posao i da ne treba da bilo ko drugi umjesto nas to radi”, istakao je on.

Vukčević je kazao da se potpisivanjem sporazuma šalje “veoma jasnu poruku svim izvršiocima krivičnog djela ratnog zločina da granice neće biti barijere i da više nema sigurne luke za njih, odnosno da će odgovarati za ono što su učinili”.

XS
SM
MD
LG