Linkovi

Motaki: Iran otvoren za razgovore sa Sjedinjenim Državama o Iraku


Iranski ministar spoljnih poslova Manučer Motaki kazao je da je Teheran spreman da nastavi razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o stabilizaciji bezbjednosne situacije u Iraku.

"Mi pozitivno gledamo na inicijativu SAD da učestvuje u novoj rundi pregovora o bezbednosnoj situaciji u Iraku", rekao je Motaki na zajedničkoj konferenciji za novinare sa iračkim kolegom Hošijarom Zebarijem.

Šef iranske diplomatije nije preciziao da li misli na razgovore u kojima bi učestvovali ambasadori ili o mogućem sastanku saveta koji su osnovali Iran, Irak i SAD radi jačanja bezbednosti u Iraku, a koji se sastao samo jednom, u avgustu. Zebari je potvrdio da je od Motakija dobio uveravanja o spremnosti Teherana da nastavi razgovore „jer je reč o veoma korisnom i važnom modelu za stabilizaciju prilika u Iraku“.

Vašington je ranije saopštio da je spreman da učestvuje u novoj rundi razgovora sa Iranom, kojeg istovremeno optužuje da naoružava i finansira aktivnosti šiitskih milicija u Iraku. Teheran odbacuje te tvrdnje. SAD sumnjaju da iranska Revolucionarna garda snabdijeva šiitske milicije raketama i sofisticiranim bombama koje ekstremisti koriste u napadima na američke i iračke snage bezbjednosti. Islamska Republika Iran žali za svim ubijenim Iračanima, čak i za američkim vojnicima, rekao je šef iranske diplomatije.

XS
SM
MD
LG