Linkovi

Svetski ekonomski forum: Globalna konkurencija-Na prvom mestu SAD


Prema najnovijem izveštaju pod nazivom Globalna konkurencija, koji je objavio Svetski ekonomski forum, na prvom mestu se nalaze SAD, a odmah iza su Švajcarska i skandinavske zemlje. U podsaharskoj Africi – samo Južnoafrička Republika i Mauricijus se nalaze u gornjoj polovini liste, dok se neke zemlje tog regiona nalaze sa samom dnu spiska.

U izveštaju se navodi da se SAD nalaze na samom vrhu prvenstveno zbog toga što na tržištu imaju sofisticirane kompanije koje promovišu nove ideje. Ekspert Svetskog ekonomskog foruma, Ajrin Mia, tu kombinaciju naziva pobedničkom. Izveštaj se osvrće na 12 različitih oblasti konkurencije u cilju procene ekonomske klime u određenoj zemlji. Do rezultata se ove godine došlo ispitivanjem više od 11 hiljada biznismena iz 131 zemlje. Svetski ekonomski forum smatra da će ovakvo rangiranje omogućiti zemljama da uporede svoju ekonomiju sa ekonomijom drugih, uspešnijih, zemalja i na taj način im dati ideju kako da poboljšaju konkurenciju svoje zemlje na globalnom tržištu. Prema izveštaju, Evropa i zemlje azijsko-pacifičkog regiona imaju dobru praksu u vođenju biznisa, što nije slučaj sa mnogim zemljama iz Afrike južno od Sahare. Mia smatra da je to u mnogome zbog manjka infrastrukture u Africi.

«Kvalitet infrastrukture, kvalitet i transparentnost javnih institucija, nivo obrazovanja i stanje u zdravstvu su velike slabosti Afrike. To je još uvek kontinent sa najvećom stopom obolelih od zaraznih bolesti,» naglašava Ajrin Mia.

Bocvana se prema ovogodišnjem izveštaju nalazi na 76. mestu, što je niže u odnosu na prošlu godinu, ali se i dalje smatra za relativno uspešnu s obzirom da je treća najbolje rangirana zemlja u južnoj Africi. Ali, Mia skreće pažnju da se Zimbabve na 129-om od 131 mesta, kotira vrlo nisko, i da se situacija pogoršava. U izveštaju se navodi i da Nigerija, koja je na 95. mestu, ima dosta potencijala ali da ne koristi svoje resurse nafte onoliko koliko bi mogla. U skladu sa time predlažu toj zemlji da svojim građanima obezbedi bolji pristup zdravstvenim uslugama i obrazovanju, kao i da poboljša infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG