Linkovi

Frejzer: Parafiranje SSP-a sa Srbijom nakon što se Mladić i Karadžić nađu u Hagu


Međunarodna krizna grupa je stava da pre stavljanja parafa na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, EU mora insistirati da se Karadžić i Mladić nađu u Hagu. Zvanični Brisel bi, prema političkim analitičarima ove organizacije, već sada trebao da se sprema za scenario u kojem bi, nakon , verovatno, neuspešnih pregovora, Kosovo proglasilo nezavisnost. Kada je reč o regionu, oštro se protive dovođenju u vezu Kosova i prilika u BiH- oni koji to čine, dolevaju ulje na vatru, kažu danas u Međunarodnoj kriznoj grupi.

Danas je direktor za Balkan Međunarodne krizne grupe, Sabine Fraizer, ponovila u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, poznat stav ove analitičke organizacije da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ozbiljan mehanizam prinude u rukama Evropske unije- prinude da Srbija konačno preda Hagu preostale optuženike. Protivi se, dakle, najavi mogućeg potpisivanja Sporazuma sa Srbijom i bez Karadžića i Mladića u haškom pritvoru.

"Svakako sam stava da bi se parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom trebalo desiti nakon što se Mladić i Karadžić nađu u Hagu. Sasvim je jasno da je to želja i Haškog tribunala i glavne haške tužiteljice koja insistira da se Karadžić i Mladić lociraju i uhapse pre parafa na Sporazum. Obratan tok radnji, parafiranje pre hapšenja, bio bi nesretan tok događaja".

Krajnje je vreme da EU zauzme jedinstven stav o pitanju Kosova, upozorava direktor za Balkan Međunarodne krizne grupe, smatrajući da je, sa evropske strane, reč o očuvanju jedinstva i evropskog odnosa prema situaciji u kojoj je moguće jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Ne verujem da će pregovori uz posredovanje Trojke uspeti da finalizuju status Kosova, tako da ćemo se tim pitanjem baviti i nakon 10. decembra. Zato je izuzetno važno da Evropske unija počne ovog trenutka da razmišlja šta i kako da radi nakon tog roka. U Briselu ima želje da se tako i uradi, dok neke članice Unije radije žele da čekaju i da tek nakon 10. decembra vide šta treba činiti, jer ne žele da utiču na aktuelne pregovore. U svakom slučaju, mislim da je prilično jasno svima da pregovori neće uspeti da nađu kompromis oko pitanja statusa. Ako je to slučaj, onda moramo da gledamo dalje i da se zapitamo - ako Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost, kako će članice Unije na to reagovati. One moraju da dođu do jasnog stava kako će postupiti u tom slučaju, moraju da zadrže jedinstvo. Dakle, moraju da nađu način da zadrže jedinstvo i reaguju na jednostrano proglašenje nezavisnosti. U isto vreme, EU dobro napreduje u pripremi svoje civilne misije na Kosovu - tu je jedinstvo članica iskazano. Inače, ne mislim da bi bilo dobro kada bi misija na Kosovu započela pre utvrđivanja statusa - treba da ili pre misije ili u isto vreme evropske članice odluče kakav stav zauzeti o pitanju konačnog statusa Kosova."

Konačno, za nju je nesretno i opasno povezivanje Kosova i BiH, odnosno Republike Srpske, koje ne donosi koristi nikome, a sa druge strane, otvara mogućnost da ze zapali celi region.

"Mislim da je bilo zaista nesretno nedavno povezivanje Kosova i BiH od strane premijera Koštunice, to je od velike opasnosti za stabilnost Balkana. Jasno je da će tenzije još više rasti narednih meseci između Srbije i Kosova i biće opasno ako se prošire na ostale delove regiona - bilo BiH, Makedoniju, ili na samu Srbiju, Preševsku dolinu. Zato je sada važno da političko vođstvo u Srbiji, BiH, na Kosovu, manje koristi zapaljivu retoriku, uz svest da neće biti koristi od korištenja ovakvih poređenja koja su dolevanje ulja na vatru. Što se tiče Republike Srpske, sasvim je jasno da tamo niko neće imati koristi od ovakve situacije. Zaista ne znam šta tamo ljudi očekuju, ali ako razmišljaju -ako Kosovo dobije nezavisnost, tada Republika Srpska ima pravo da se pridruži Srbiji, tada zaista sumnjam u ispravnost takve političke kalkulacije i da li bi tada time išta dobili bilo stanovnici Republike Srpske, bilo njihovi politički lideri".

XS
SM
MD
LG