Linkovi

Irak postavio kontrolne punktove kako bi destabilizovao pripadnike Radničke partije Kurdistana


Iračke vlasti su postavile više kontrolnih punktova prema Turskoj kako bi ograničile kretanje kurdskih pobunjenika u toj zemlji i presekli kanale snabdevanja do njihovih planinskih skrovišta u Iraku, rekao je danas irački ministar spoljnih poslova Hošijar Zebari.

"Postavili smo više kontrolnih punktova kako bi sprečili pripadnike Radničke partije Kurdistana da dođu do hrane i oriva. Preduzimamo mere kako bi ih sprečili da se približe naseljenim mestima", rekao je Zebari na konferenciji za novinare u Bagdadu.

On je posle sastanka sa svojim iranskim kolegom dodao da je Irak "intenzivirao svoje napore" kako bi osigurao oslobađanje osam turskih vojnika koje su kurdski pobunjenici zarobili početkom meseca. Turska je razmestila više od 100.000 vojnika duž granice sa Irakom, pripremajući se tako za eventualnu prekograničnu invaziju na severni Irak, kako bi razbila grupu od oko, kako se veruje, 3.000 kurdskih pobunjenika. SAD i Irak strahuju da bi takva operacija destabilizovala ceo region.

Erdogan optužio Barzanija da pruža utočište Kurdima

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan optužio je lidera iračke pokrajine Kurdistana Masuda Barzanija da pruža utočište kurdskim pobunjenicima iz Turske.

"Ono što Barzanijevi ljudi tamo rade, samo je prikrivanje terorista", odnosno pripadnika Radničke partije Kurdistana, rekao je Erdogan.

Turski premijer je ponovio da ne želi direktan dijalog o tom pitanju sa iračkim Kudima, kao što je to Barzani tražio.

"Naš sagovornik ne može biti Barzani, već vlada u Bagdadu. Ako se terorističke organizacije infiltriraju kod nas, koristićemo sva prava u skladu s međunarodnim pravom", rekao je Erdogan i dodao da će 5. novembra razgovarati o tome s američkim predsednikom Džordžom Bušom.

Ankara je optužila pripadnike PKK za smrt više od 30.000 ljudi, otkada je ta grupa počela 1984. godine oružanu pobunu kako bi izvojevala nezavisnost u jugoistočnoj Turskoj. SAD i Evropska unija, kao i Turska, smatraju PKK terorističkom grupom. Američki, turski i iranski zvaničnici će preduzeti diplomatske napore, kako bi se izbegla velika vojna operacija, na konferenciji u Istanbulu narednog vikenda.

XS
SM
MD
LG