Linkovi

Skupština RS traži dodatne garancije ravnopravnosti naroda u BiH


Deklaracijom, koja sadrži dvanaest tačaka, od Vijeća za implementaciju mira su, između ostalog, zatražene dodatne garancije za ravnopravnost entiteta i naroda u BiH. Deklaracijom se zahtjeva da stavi van snage bonska ovlaštenja koji su, kako se navodi snažan izvor nesporazuma i zloupotreba u ostvarivanju ovlaštenja Visokog predstavnika“.

Naroda skupština Republike srpske je pozvala i zastupnike državnog parlamenta da podrže inicijativu o ukidanju bonskih ovlaštenja visokog predstavnika, a visokog predstavnika da povrati kako se kaže u Deklaraciji,"uzurpirani suverenitet" koji je potreban BiH za izvršenje njenih međunarodnih obaveza i pristupanje Evropskoj uniji.

Potpisnicima Dejtonskog sporazuma upućen je apel da podrže „riješenost izabranih predstavnika konstitutivnih naroda i građana BiH i entiteta da u potpunosti preuzmu odgovornost za sigurnu i održivu budućnost i razvoj BiH“.

No, iako se ton Deklaracije čini krajnje oštar po pitanju odnosa Republike Srpske i Ureda visokog predstavnika predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić smata da prostora za dijalog još uvijek ima.

Od danas je stoga pažnja cjelokupne BiH javnosti usmjerena ka Sarajevu u kojem se održava sjednica Vijeća za implementaciju mira. Od odluka ovog tijela u mnogome će zavisti i rasplet političke krize koja već duže vremena potresa BiH.

Tim povodom u glavni grad BiH došao je i generalni sekretar Savjeta Evrope Teri Dejvis. U obraćanju zastupnicima parlamenta BiH, Dejvis je kazao da domaći političari treba da učine sve kako bi mogli da samostalno donose odluke koje su u interesu građana BiH, a ne da čekaju da to neko učini umjesto njih.

Dejvis smatra da Ustav BiH sadrži previše mogućnosti za opstrukciju procesa donošenja odluka koje se prečesto koriste i zloupotrebljavaju i to je razlog što je visoki predstavnik donio odluku od 19. oktobra.

"Onima kojima se ta odluka ne dopada moram reći: `Učinite vi da postane nepotrebno da bilo ko za vas donosi odluke koje bi ste vi sami trebali donositi`", poručio je Dejvis.

Ingliš: Duboka zabrinutost SAD

U saopštenju za štampu, američki ambasador u BiH Čarls Ingliš, povodom najnovijih događaja u Republici Srpskoj, kaže da su Sjedinjene Države duboko zabrinute zbog izjava lokalnih političara koji svesno pogrešno predstavljaju mere visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Miroslava Lajčaka.

Tim izjavama, kaže ambasador Ingliš, oni skreću Bosnu i Hercegovinu sa puta ka evroatlantskim integracijama i stavljaju je na put izolacije i nestabilnosti. Ingliš u saopštenju dalje podseća da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i mere koje je predložio, čiji je osnovni cilj poboljšanje stabilnosti i funkcionisanje Bosne i Hercegovine, što je u isto vreme u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Kao predstavnik Sjedinjenih Država, kaže on, podsećam da je Amerika garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i tvrdim da ove mere nisu usmerene protiv Republike Srpske i njenih građana niti je njihova namera da se ukine postojanje tog entiteta.

Očekujemo od premijera Dodika i ostalih lidera Republike Srpske da ispune svoje obaveze i da poštuju legitimni autoritet visokog predstavnika Lajčaka, i da se po svaku cenu uzdrže od konfrontacije, jer suprotstavljanje visokom predstavniku znaèi suprotstavljanje Sjedinjenim Državama, naglasio je američki ambasador u Bosni i Hercegovini, upozorivši da će nastavak ovakvih konfrontacija dovesti do brze i energiène reakcije Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG