Linkovi

Iračka vlada za ukidanje imuniteta stranim bezbednosnim firmama


Predstavnik iračke vlade, Ali Al Dabag, izjavio je da je irački kabinet odobrio nacrt zakona kojim se predviđa ukidanje imuniteta pripadnicima privatnih bezbednosnih kompanija u Iraku. Rekao je da će, prema tom nacrtu, sve kompanije koje pružaju obezbeđenje biti obuhvaćene zakonom.

Biće, dakle, ukinut imunitet inostranim firmama koji im je 2004. godine dodelila Amerikancima predvodjena koaliciona privremena vlast. Dabag je istakao da će ovaj zakonski predlog biti poslat parlamentu na usvajanje.

Kompanija Blekvoter USA je optužena za ubistvo 17 iračkih prošlog meseca civila u Bagdadu. Nezavisno od toga, irački parlament je odobrio popunu dva od šest ministarskih položaja, koje su ranije ove godine napustili ministri lojalni radikalnom šiitskom svešteniku Moktadi al Sadru.

Al Sadru lojalni ministri su podneli ostavke u znak protesta zbog vladinog odbijanja da oroči povlačenje američkih snaga iz Iraka. Parlament je odobrio imenovanje Saleha Al Hasnavija za ministra zdravstva i Alija Al Bahadelija za Ministra poljoprivrede.

XS
SM
MD
LG