Linkovi

Naređenje desetinama diplomata da služe u američkoj ambasadi u Iraku


Kako se rat u Iraku nastavlja, Amerikanci sve češće mogu da čuju optužbe da se ne planira dovoljno, kako nema dovoljno vojnika, neprobojnih prsluka... Sada se pojavio novi nedostatak - nema dovoljno diplomata.

Državni sekretarijat sprema se da izda naređenje desetinama diplomata da služe u američkoj ambasadi u Iraku, jer ih se nije dovoljno prijavilo. A ukoliko odbiju - mogli bi da ostanu i bez posla.

Od početka rata u Iraku, u američkoj ambasadi u Bagdadu radilo je osoblje koje se prijavilo za taj opasni zadatak.

"Ovo je vrhunac spoljne politike. Ne može biti važnijeg posla od ovog ovde", kaže Fil Riker iz Konzularne službe američke ambasade u Iraku.

Uprkos tome, Državni sekretarijat je suočen sa nedostatkom dobrovoljaca. Stoga, od ove nedelje - do 300 osoba kvalifikovanih za službu u inostranstvu, biće u pripravnosti za dužnost u Iraku.

Ukoliko se za upražnjenih 40 do 50 funkcija ne prijave dobrovoljci, Stejt department će nekima narediti da idu u Irak, što bi bilo prvi put da se to dešava od rata u Vijetnamu.

Diplomate od karijere potpisuju dokument koji se zaklinju da pristaju da idu bilo gde, ali nijednom do sada nije naređeno da ide u Irak. Portparol sindikata službenika koji rade u inostranstvu smatra da bi slanje neneoružanih civila u ratnu zonu trebalo da bude strogo na dobrovoljnoj osnovi.

"Mi ne osporavamo da je pravo Sekretarijata da to radi, mi samo postavljamo pitanje da li je to najbolji način", kaže Stiv Kešket potpredsednik Udruženja američkih diplomata.

Diplomate u civilnoj službi dobijaju dodatak na platu, a pre dolaska u Irak prolaze specijalnu vojnu obuku . U bagdadskoj Zelenoj zoni, gde se nalazi ambasada, napadi samoubica dešavaju se gotovo svakodnevno, a privatne firme koje po ugovoru obezbeđuju diplomate, poput fimre Blekvoter USA, trenutno su pod snažnim pritiskom i na udaru kritika.

XS
SM
MD
LG