Linkovi

Potpisan ugovor o finasiranju podrške evroatlanskoj integracije Crne Gore


Predstavnici Evropske agencije za rekonstrukciju, Njemačkog društva za tehničku saradnju (GTZ) i crnogorske Vlade potpisali su danas ugovor o finansiranju projekta podrške Crnoj Gori u procesu evropskih integracija, vrijedan 2,1 milion EUR.

Projekat pod nazivom Usklađivanje sa trgovinskom praksom i jedinstvenim tržištem Evropske unije pomoći će Crnoj Gori u ispunjavanju obaveza proizašlih iz procesa evropskih integracija i pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ocijenjeno je danas nakon potpisivanja ugovora o njegovom finansiranju.

Ugovor, vrijedan preko dva miliona EUR, potpisali su šef kancelarije EAR-a u Podgorici Rajner Frojnd i direktor Njemačkog društva za tehničku saradnju za Crnu Goru Tomas Valdarf , kao i direktor projekta, Bastian Veigel.

Prema riječima Frojnda, potpisan je ugovor koji pruža pomoć ne samo Vladi već i nevladinom sektoru, odnosno svim akterima odgovornim za upravljanje trgovinskim odnosima Crne Gore.

’’To su svi oni zaduženi za postepenu harmonizaciju zakonodavstva i njenih institucija sa zahtjevima evropskog jedinstvenog tržišta, koje danas uspješno posluje’, rekao je Frojnd.

On je podsjetio da je evropsko tržište sistem koji treba da obezbijedi jednake uslove za sve aktere, kao i slobodno kretanje robe, ljudi i usluga.

To tržište je, kako je dodao, u prvih deset godina postojanja kreiralo više od 2,5 miliona radnih mjesta i stvorilo dodatno bogatstvo i prosperitet koje se mjeri brojkom od šest hiljada EUR po svakom domaćinstvu u Evropskoj uniji.

’’Tako nešto ne može biti loše rješenje, ali nije jednostavno stići na takvo tržište. Ovaj projekat će pružiti podršku već uspostavljenim i novim institucijama kako bi zadovoljili sve zahtjeve jedinstvenog evropskog tržišta’’, saopštio je Frojnd.

Cilj projekta je, kako je kazao, da pomogne Vladi da ukloni sve ono što bi moglo da remeti poslovanje na tržištu, obezbijedi neometanu konkurenciju, ispuni sve preuzete obaveze i uživa u plodovima svih ugovora o slobodnoj trgovini koje potpisuje sa EU i zemljama regiona.

Ministar za ekonomski razvoj u crnogorskoj Vladi Branimir Gvozdenović kazao je da je projekat još jedan segment sveukupne dugoročne podrške EU Crnoj Gori u cilju ubrzavanja procesa evropskih integracija i učlanjenja u STO.

’’Približavanje trgovinskom sistemu i principima jedinstvenog tržišta EU je opšti cilj Vlade. Zato će ova značajna podrška Vladi da ubrza harmonizaciju zakonodavstva i dodatno ojača potrebne kapacitete u svojim organima iz oblasti trgovine, obezbijediti ispunjavanje postojećih i budućih obaveza proizišlih iz procesa pristupanja STO i odredbi nedavno potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridružaivanju EU’’, rekao je Gvozdenović.

On je ocijenio da će uspješna implementacija projekta imati odjeka na unutrašnjem tržištu Crne Gore, ali i na polju njegove integracije u evropske i svjetske trgovinske tokove.

’’Time ćemo zajedničkim snagama pristupanje Crne Gore evropskom društvu učiniti još izvjesnijim i bržim’’, zaključio je Gvozdenović.

Predstavnik GTZ-a Zvezdan Čađenović objasnio je da se projekat sastoji od tri komponente, prva se odnosi na trgovinu, druga na konkurenciju i državnu pomoć, dok je trećom predviđena podrška zaštiti potošača.

Čađenović je zaključio da ’’projekat uveliko zavisi od kvaliteta saradnje državnih institucija kao i želje i spremnosti za reformom’’.

XS
SM
MD
LG