Linkovi

Ocene Karle Del Ponte iznimno važne za sporazum Srbije sa Evropskom unijom


Evropska komisija je u redovnom kontaktu sa glavnom haškom tužiteljicom, Karlom del Ponte čije će mišljenje, ponovljeno je u Briselu, biti od velike važnosti uskoro kada evropski komesar za proširenje,

Oli Ren, bude donosio odluku o parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

U toku su "završni radovi" Evropske komisije na godišnjem izvještaju o napretku Srbije prema evropskim institucijama, posao do čijeg završetka evropski komesar za proširenje, Oli Ren, namjerava da stekne punu sliku o tome koliko Beograd radi na ispunjavanju pune saradnje sa Hagom, koja je postavljena kao ključni uslov zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Sa tim su ciljem i njegovi kontakti sa glavnom haškom tužiteljicom, Karlom del Ponte, kontakti koje potvrdjuje i komersarova portparolka, Kristina Nađ:

" Mogu da potvrdim da je komesar Rehn bio u kontaktu sa gospodjom Del Ponte nakon njene posjete Beogradu- razgovarali su telefonski i sporazumjeli su se da ponovo kontaktiraju zbog novih informacija jer Komisija će da objavi godišnji izvještaj o progresu zemlje, izvještaj gdje će komesar Ren da iznese i mišljenje o ostvarenju pune saradnje Beograda sa Hagom".

Ponovljeno je kako komesar u odluci o parafiranju Sporazuma sa Srbijom ne mora da konsultuje zemlje članice niti Savjet ministara EU, ali i to da će pri donošenju odluke ocjena iz Haga o stepenu saradnje imati iznimnu težinu.

Predstavnicimaa Evropske komisije je postavljeno i pitanje konačnog evropskog stava kada je riječ o procesu odredjivanja kosovske budućnosti - stava, koji po nekom izvještačima iz Brisela, nije dovoljno jasan. Portparol Evropske komisije, Amadeu Altafaj kaže:

"Predsjednik Komisije je izjavio da u procesu u kojem smo, kao Evropske unija, uključeni preko našeg predstavnika, kakko bi smo došli do rješenja konačnog kosovskog statusa. Odluka o tome je , prije svega, u odgovornosti dvije strane i članova Trojke koji im u tome pomažu. Naš stav je, dakle, jasan- postoji aktuelni proces, postoji krajnji rok u decembru. Mi smo dio tog procesa i ne spekulišemo oko njegovog rezultata".

XS
SM
MD
LG