Linkovi

Kristina Fernandez: Od prve dame do predsednice Argentine


Za svog šefa države Argentina je prvi put izabrala - ženu. Kristina Fernandez, sadašnja prva dama i senator, preuzeće u decembru vlast od svog supruga Nestora Kirhnera. Sledi osvrt novinara GA Majkla Boumana na Kristinu Fernandez koju mnogi porede sa bivšom prvom damom Amerike, Hilari Klinton.

Pre skoro pedeset godina, Argentina je proizvela najslavniju ili bolje rečeno nazloglasniju političarku Latinske Amerike -- Evu Peron. Danas je 54-godišnja Kristina Fernandez ostvarila nešto što Eva Peron, poznata kao Evita, nikada nije mogla ni da zamisli.

”Žena predsednik, naviknite se na to! Znam da ste navikli da vam lideri budu muškarci, a sada je vreme da prihvatite i žene,“ ukazuje Kristina Fernandez. Mnogi Argentinci, posebno Argentinke, pozdravljaju ishod predsedničkih izbora. Medju njima je i konobarica, Gabrijela Vila

”Aregntini se pruža velika mogućnost jer muškarci koji su do sada upravljali zemljom nisu obavili dobar posao,” kaže Gabrijela. Neki ipak žele da pričekaju pre nego što daju svoj sud. Mnogi ukazuju da se g. Fernadez tokom svoje izborne kampanje nije izjasnila šta planira da uradi kao šef države već se uglavnom držala opšte priče o prosperitetu i zagovaranju društvene pravde. Upitana za komentar, učiteljica Kristina Puljeze sleže ramenima...

”Sve zavisi od toga šta bude radila kada dodje na vlast,“ oprezno odgovara Kristina, dok računovodja Marselo Mora kaže da mu ne smeta šte će žena stati ne čelo države.

”Ovo nije pitanje pola nego sposobnosti. Ako je sposobna, nek bude lider,“ kaže Marselo.

Kristina Ferznandes, baš kao svojevremeno Eva Peron, voli elegantnu garderobu i jako drži do svog javnog imidža. Ali, tu prestaje svaka sličnost: g. Fernandez više voli pragmatičan diskurs nego harizmatična preterivanja i ne predstavlja sebe kao radikalnog zaštitnika siromašnih. Njen suprug je, mnogi smatraju, njena najveća politička prednost ali i njena politička ”Ahilova peta“. Neki u tome vide sličnost izmedju Kristine Fernandez i Hilari Klinton. I Klintonova je bila prva dama, a trenutno je i aktuelni senator.

Medjutim, Fernandezova je krenula u kampanju na insistiranje svog supruga koji je tokom njene kampanje bio na vlasti, dok je Klintonova predsednički aspirant opozicione Demokratske stranke. Neki posmatrači nagadjaju o mogućem velikom savezništvu dve žene ukoliko Hilari Klinton pobedi na izborima. Medjutim, argentinski politički analitičar Rosendo Fraga nije baš siguran u to.

”Ne znam da li postoji prijateljstvo izmedju njih ali smatram da Kristina veruje da bi, ako Hilari bude na čelu američke administracije, to moglo da bude dobro za uspostavljanje prijateljskijih bilateralnih odnosa sa SAD,“ kaže Fraga. Dok se njen suprug držao relativno po strani na svetskoj sceni, Kristina Fernandez je već pokazala da želi da se više angažuje na spoljnopolitičkom planu izjavivši da je njen glavni cilj da privuče veće medjuanrodne investicije u Argentinu.

XS
SM
MD
LG