Linkovi

Crna Gora: Harmonizacija nacionalnih sa evropskim zakonima prioritet


Harmonizacija nacionalnog zakonodavstva sa evropskim i kontrola rada Vlade u procesu približavanja Crne Gore Evropskoj uniji predstavljaju ključne zadatke crnogorske Skupštine u procesu evropskih integracija, ocijenjeno na Okruglom stolu o ulozi parlamenta u harmonizaciji zakonodavstva u procesu implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Podgorici.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Gordana Đurović kazala da implementacija SSP-a donosi niz obaveza i zato je neophodno jačanje kapaciteta svih državnih institucija.

Ona je najavila da će se u skupštinskoj proceduri ubrzo naći predlozi za ratifikaciju SSP i sporazuma o readmisiji i viznim olakšicama, kao i osnivanje zajedničkog mješovitog tijela za praćenje realizacije SSP koje će činiti poslanici evropskog i crnogorskog parlamenta.

Đurović je rekla da značajan posao predstavlja i izrada Nacionalnog programa za integraciju. Ona je istakla da je učešće poslanika i u drugim segmentima procesa evropskih integracija više nego poželjno.

“Politička svijest koja postoji nije dovoljna, već je potreban i konkretan rad. Svi djelovi društva moraju biti uključeni u proces evropskih integracija”, navela je Đurović.

Predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori Garet Tankosić Keli kazao je da pred Crnom Gorom sada stoji teži dio procesa evropskih integracija, a to je implementacija SSP-a, od čega će zavisiti napredak Crne Gore ka EU.

Bivši generalna sekretarka parlamenta Slovenije Jožica Velišček kazala je da treba aktivno uključiti crnogorsku Skupštinu i njene službe kako bi se uspješno obavio posao na putu ka EU.

Govoreći o procesu evropskih integracija, ona je rekla da je uloga parlamenta da zagovara demokratičnost i transparentnost tog procesa, harmonizuje nacionalno zakonodavstvo sa evropskim i priprema se za vrijeme kada će država biti dio EU.

Ona je navela da Vlada ima operativnu ulogu u tom procesu, a da parlament treba da ima nadzornu ulogu nad njom.


Bivši sekretar Odbora za evropske integracije parlamenta Slovenije Primož Vehar kazao je da harmonizacija nacionalnog zakonodavstva sa evropskim, nakon potpisivanja SSP-a, više nije stvar dobre volje već međunarodna obaveza.

XS
SM
MD
LG