Linkovi

Saudijski kralj Abdula pred posetu Londonu kritikuje britanske reakcije na terorizam


Uoči svoje istorijske posete Velikoj Britaniji, saudijski kralj Abdula izjavio je da London ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma. U ekskluzivnom intervjuu za BBC, kralj Abdula je kritikovao vladu bivšeg premijera Tonija Blera da nije iskoristila saudijske obaveštajne podatke, koji su navodno mogli da spreče samoubilačke bombaške napade u Londonu, jula 2005.

U intervjuu datom uoči zvanične posete Britaniji, kralj Abdula optužio je London da nije delovao na osnovu saudijskih obaveštajnih podataka, što je, po njegovim rečima, moglo da spreči napade na londonski gradski saobraćaj, izvršene 7. jula 2005, u kojima je poginulo 52 ljudi. Kralj Abdula govorio je uz pomoć prevodioca.

”Verujem da mnoge zemlje ne uzimaju te stvari previše ozbiljno, uključujući Veliku Britaniju. Poslali smo informacije Britaniji pre tih terorističkih napada, ali na žalost ništa nije preduzeto iako je to možda moglo da spreči tragediju“, rekao je Abdula.

Prošle godine, istraga koju je pokrenuo Odbor za obaveštajne aktivnosti i bezbednost, britanskog Donjeg doma, nije otkrila nikakve dokaze da su pomenute specifične informacije mogle da spreče te napade.

U međuvremenu, britanska vlada odbacuje zahteve za pokretanje javne istrage o tome šta su britanske obaveštajne agencije znale o terorističkoj ćeliji koja je organizovala napade. Poznato je da su britanske unutrašnje obaveštajne agencije imale dvojicu od četvorice bombaša na spisku sumnjivih mesecima pre pomenutih napada.

Što se tiče terorostičke opasnosti u svetskim razmerama, kralj Abdula rekao je za BBC da će biti potrebno mnogo vremena da se ona uguši:

”Terorizam nije poražen i ja snažno verujem, kao što sam već izjavljivao, da će biti potrebno 20 do 30 godina da se, uz budne napore terorizam porazi“.

Kralj Abdula je dodao da Al-kaida predstavlja poseban problem i za njegovu zemlju.

Tokom posete Britaniji, saudijski kralj sastaće se sa članovima britanske kraljevske porodice, a razgovaraće i sa britanskim premijerom Gordonom Braunom. Njegova poseta nosiće i pečat kontroverze. Pobornici ljudskih prava planiraju nekoliko demonstracija ispred saudijske ambasade, a pod lupom javnosti naći će se i prodaje britanskog oružja Saudijskoj Arabiji, od pre čak 20 godina.

XS
SM
MD
LG