Linkovi

Etiopija zvanično ušla u 2000. godinu u ponoć, 12. septembra


U septembru 2007 - prema zapadnom računanju vremena - Etiopija je ušla u svoj novi milenijum, više nego sedam i po godina posle ostatka sveta. Jedinstven način računanja etiopskog vremena je deo bogate verske i kulturne baštine, koja je vidljiva širom zemlje.

Etiopija je zvanično ušla u 2000. godinu u ponoć, 12. septembra. U prestonici Adis Abebi, poslednji sati 1999. po etiopskom vremenu, obeleženi su narodnimplesovima i koncertom američke hip-hop grupe «Black Eyed Peas».

Drugi su rešili da prve trenutke novog milenijuma dočekaju uzvišenije. Činjenica da je Etiopija poslednja zemlja na planeti koja je ušla o novi milenijum, proizlazi iz pravoslavnog hrišćanskog kalendara koji se poštuje u celoj zemlji. Kalendar se zasniva na Svetom pismu i najbliži je jevrejskom kalendaru. Etiopska godina je podeljena na 12 meseci od po 30 dana.

Dodatni mesec – Pagume, ima pet dana ili šest ako je godina prestupna. Da bi se izbegla konfuzija između etiopskog i zapadnog vremena, svi kalendari u zemlji imaju paralelne datume, tako da ljudi mogu lako da «prevedu» vreme u opštenju sa spoljašnjim svetom.

Zapad je imao isti kalendar kao i Etiopija, ali je 1582 – prema zapadnom računanju - prešao na Gregorijanski kalendar. Abuna Pavle Prvi, patrijarh Etiopske pravoslavne crkve, objašnjava zbog čega se Etiopija drži jedinstvenog kalendara.

«To je za Etiopljane specijalan način da ostanu verni onome što im je dato od samog početka», kaže patrijarh.

Abuna Pavle Prvi kaže da je novi milenijum prilika da se ceo svet bolje upozna sa bogatom etiopskom istorijom. Jedan od najčuvenijih istorijskih lokaliteta prošlog milenijuma je Lalibela, gde je u stenu uklesano 11 crkvica.

Lalibela je upisana u UNESKO-vu listu svetske baštine. U istorijskom gradu Gondaru su velike palate, od kojih je prvu podigao kralj Alem-Seged Fasilades, 1632. po zapadnom kalendaru. Tekle Mitiku, šef odeljenja za kulturu, turizam, rad i socijalne poslove u Gondaru, kaže da Etiopljani mogu mnogo da nauče od građenja Gondarskih kula.

«Svi moramo da damo svoj doprinos. Naši očevi su dali svoj. Ovo je veoma dobar primer za buduće naraštaje», kaže Mitiku.

Na ostrvima u jezeru Tana u Bahar Daru, postoji više od deset manastira, sagrađenih od 13. do 15. veka. Jedan od njih, Ura Kidane Mehret, podignut 1410, sadrži fantastične slike iz života Isusa Hrista. Proslavljajući početak novog milenijuma, mnogi Etiopljani gledaju na prethodni milenijum s ponosom, uz želju da nastave velika dostignuća i u budućnosti.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG