Linkovi

OLPC počinje masovnu proizvodnju jeftinih laptop kompjutera


Zamislite da vam neko da zadatak da obezbedite struju za punjenje baterija za laptop kompjutere u siromašnoj školi nekog zabačenog sela, koje nema struju i nema nikakvu rečicu u blizini, dok vetar duva retko, a nebo je često oblačno.

Drugim rečima, baterije ne mogu da se pune iz mreže, niti mogu da se postave generatori na vodu, vetar ili na sunčevu energiju. U takvoj situaciji nedavno se našao izvesni Ardžun Sarval, stručnjak projekta Jeda laptop po detetu - skraćeno OLPC. On je odmah uočio da pomenutos selo, u siromašnom delu Indije, ipak nije bez izvora energije, jer se većina njegovih stanovnika bavi zemljoradnjom, pa gotovo svaka kuća ima bar jednu kravu.

Uz pomoć dva točka od bicikla, dva gumena kaiša i jednog automobilskog dinama konstruisao je električnu centralu koju veća domaća životinja može da pokreće bez po muke. Dinamo je uzet sa vozila marke fijat, kakva se u Indiji često koriste za taksi. Organizacija OLPC namerava da u novembru počne da masovno proizvodi jeftine laptop kompjutere, namenjene učenicima u najsiromašnijim zemljama.

Projektovana cena tih kompjutera bila je Kompjuteri će imati operativni sistem Linuks, video kamere i mogućnost međusobne bežične komunikacije. Trošiće samo dva vata struje, a umesto čvrstog diska imaće fleš memoriju. Za svaki slučaj, ako je krava zauzeta nekim važnijim poslom, baterija će moći da se puni i ručnim okretanjem ugrađenog malog generatora.

XS
SM
MD
LG