Linkovi

Samo u Americi: Kome prija posao upravnika srednjeg ranga?


Kome prija posao upravnika srednjeg ranga – na primer, posao šefa smene u fabrici, ili noćnog urednika u novinama, ili pak šefa odeljenja ženske konfekcije u robnoj kući? Odgovor je – nikome!

Možda je to malo preuveličano, jer očito ima onih koji žele takav posao ili prihvataju zbog solidne zarade i mogućnosti napredovanja. Ali Brus Tulgan, koji je napisao knjigu pod nazivom «U redu je biti šef», kaže da sve veći broj ljudi isli da više novca, mala kancelarija i ukus vlasti i prestiža - jednostavno nisu dovoljni. Upravnici srednjeg ranga su, na kraju krajeva, u sredini! Veliki šefovi od njih traže bolje rezultate zaposlenih i da istovremeno motivišu radnike.

U isto vreme, to je posao između dve vatre – jer i vaši podređeni imaju svoje zahteve i žalbe očekivanja i izgovore, ali i personalne nesuglasice sa kolegama koje bi da vi rešavate.

Tako upravnik srednjeg ranga ili šef nad kojim postoji šef, obično ima nezahvalno radno vreme i često radi noću i vikendom, za šta nije dodatno plaćen.

U njegovom opisu posla je i popunjavanje beskrajno mnogo formulara, zakazivanje i prisustvovanje sastancima na koje niko drugi ne želi da ide, a često moraju i da kazne kolege sa kojima su nekada radili i drugovali.

Jednom rečju, to je posao koji nudi idealan recept za stres. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da je stanje duha upravnika srednjeg ranga proporcionalno njihovom nezavidnom položaju. Oni žrtvuju svoje slobodno i vreme koje bi trebalo da provedu sa porodicom, kao i svaku šansu da nekoliko dana nedeljno rade od kuće, a zbog čega? Da bi bili očajni?

Velike kompanije pokušavaju da te pozicije učine primamljivijim, tako što nude međunarodna putovanja, specijalističke obuke i još više novca. Ali ono što obično čuju kada nekome ponude tu poziciju je, «hvala, zaista sam počastvovan, ali neka - hvala.»

XS
SM
MD
LG