Linkovi

Miodrag Vuković: Crna Gora neće vući jednostrane poteze oko Kosova


Nakon što je predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić pozvao crnogorsku vlast da ne povlači nikakve poteze ukoliko Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost i poručio da bi u suprotnom pogoršala odnose sa Beogradom, reagovali su zvaničnici crnogorske vlasti.

Upozorenja Beograda Podgorici u vezi sa Kosovom su suvišna, jer Crna Gora neće preduzeti ništa što će je učiniti bilo čijim neprijateljem na Balkanu, rekao je danas u ime vladajuće partije visoki unkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

On je ocijenio da stalna upozorenja Crnoj Gori da ne vuče jednostrane poteze i da se svrstava na jednu stranu, predstavljaju “kucanje na otvorena vrata”, ističući da ozbiljne države treba da budu obazrive, posebno one koje su u komšiluku.

“Crna Gora apsolutno nema namjeru da preduzima bilo kakve jednostrane poteze. Crna Gora će pristati, uz one zemlje koje će podržati rješenje koje će proći kroz međunarodnu zajednicu - Savjet bezbjednosti ili kroz Evropsku uniju, jer je naša obaveza da poštujemo odluke organa Ujedinjenih nacija”, rekao je Vuković.

On je ocijenio da prejudicirano upozorenje upućeno Crnoj Gori, predstavlja “nepotrebno anticipiranje navodne odluke koja je nepovoljna za Srbiju, dokaz da se jedna strana predala i odustala od napora da se saglasnošću dođe do rješenja i da vlastitu predaju pokušava da sanira time što neko neće povući po njih nepovoljan potez”.

“Crna Gora je od početka zauzela principijelni stav koji međunarodna zajednica poštuje. Rukovodićemo se objektivnim okolnostima i vlastitim interesima, jer u svojoj strukturi imamo obje etničke zajednice, i Albance i Srbe, koji su integrisani u politički život Crne Gore”, napomenuo je Vuković.

On je rekao da je "nevjerovatna potreba svih ljudi koji vode politiku u Srbiji da ne zaostanu u patriotskom naporu da sve upozore”.

XS
SM
MD
LG