Linkovi

Vladimir Putin: Planovi o antiraketnom štitu liče na kubansku krizu


Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da američki plan izgradnje antiraketnog štita u istočnoj Evropi ima sličnosti sa kubanskom raketnom krizom 60-ih godina prošlog veka.

”Slične akcije Sovjetskog Saveza, kada je rasporedio projektile na Kubi, izazvale su kubansku krizu”, rekao je Putin na konferenciji za novinare na kraju samita Eropska unija - Rusija, u Portugalu.

On je ocenio da se takva pretnja postavlja na ruskim granicama, ali su “napetosti znatno manje nego u vreme kubanske krize jer su američko-ruski odnosi poboljšani od vremena hladnog rata”.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke države “osluškuju zabrinutost Moskve zbog planiranog antiraketnog štita”. Međutim, kako je naveo, američki predsednik Džordž Buš je njegov prijatelj i njihov odnos pomaže u prevazilaženju problema. Putin je rekao da neće prisvojiti predsednička ovlašćenja ako postane premijer Rusije, kada na proleće podnese ostavku na mesto šefa države.

”Ako neko misli da nameravam da se, recimo, preselim u Vladu Ruske Federacije i tamo prenesem osnovna ovlašćenja, to nije slučaj', rekao je on i dodao da “neće biti kršenja ovlašćenja predsednika Rusije, barem što se njega tiče".

XS
SM
MD
LG