Linkovi

Sjedinjene Države odbacuju Putinovo poređenje sa kubanskom krizom


Sjedinjene Američke Države odbacile su ocenu ruskog predsednika Vladimira Putina da američki planovi za raspoređivanje protivraketnog štita u istočnoj Evropi podsećaju na kubansku raketnu krizu, navodeći da postoje ozbiljne istorijske razlike između ta dva slučaja.

"Vašington želi da rasporedi projektile kako bi zaštitio evropske saveznike od napada odmetničkih država", rekao je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

Putin je rekao da američki planovi za instaliranje elemenata protivraketne odbrane u Evropi podsećaju na razmeštanje sovetskih raketa na Kubi, posle čega je stvorena "kubanska kriza" 60-ih godina prošlog veka.

"Ne mislim da postoji istorijsko poređenje u bilo kom obliku ili formi", rekao je Mekormak.

On je naveo da SAD očekuju da plan o raspoređivanju deset raketa-presretača u Poljskoj i Češkoj neće izazvati ozbiljne poremećaje u odnosima Amerike i Rusije, pošto su "na stolu brojni predlozi".

"Sve će biti mnogo jasnije u nedeljama i mesecima koji su pred nama", rekao je Mekormak, komentarišući tenzije koje su odnose SAD i Rusije poslednjih sedmica dovele na najnižu tačku od okončanja "hladnog" rata.

Najava raspoređivanja novih projektila na granicama Rusije izazvala je lavinu negativnih reakcija iz Moskve, koja je optužila SAD za direktnu pretnju ruskim interesima. Obe strane, u međuvremenu, ponudile su mnogo "rezervnih varijanti" rešavanja tog problema, uključujući zajedničko korišćenje radara u Azerbejdžanu, ruske kontrole sistema u istočnoj Evropi i zamrzavanje programa do trenutka kada opasnost od napada Irana ili Severne Koreje postane realnost. Pored nove raketne krize, odnose SAD i Rusije opterećuju različita gledišta na proces rešavanja statusa Kosova, kao i američka inicijativa usmerena ka izolaciji Irana.

XS
SM
MD
LG