Linkovi

Predsednik Buš obećava da će federalne vlasti pomoći obnovu stradalih domova


Hiljade žitelja Kalifornije vraćaju se iz privremenih skloništa u koja su se smestili bežeći pred naletom jedne od najvećih vatrenih stihija u istoriji. Predsednik se prilikom nedavnog obilaska stradalog područja i sam uvero u obim pričinjene štete. U svom nedeljnom obraćanju naciji putem radija, ponovio je da je narodu Kalifornije obećao pomoć u ime svih Amerikanaca – vlada će ugasiti požare i pomoći da žitelji ugroženog područja normalizuju svoje živote. Predsednik Buš je omogućio frederalne resurse okruzima u kojima je vatrena stihija spržila skoro 200 hiljada hektara.

"Ova federalna pomoć uključuje i grantove za privremeni smeštaj i popravke kuća, povoljne kredite za sanaciju štete koju neće pokriti osiguranje, kredite vlasnicima malih preduzeća i finansiranje raščišćavanja terena", rekao je Buš.

Reakcija federalne administracije na ovu katarstrofu bila je posebno pod lupom, zbog velikih propusta u vreme uragana Katrine pre dve godine. Nakon te katastrofe Bušova administracija je kritikovala gradonačelnika Nju Orleansa i guvernera Luizijane što nisu omogućili bržu evakuaciju stanovnika ugroženih poplavom.

Predsednik Buš nije napravio direktno paralelu sa katastrofom u Kaliforniji, ali je pohvalio zvaničnike u toj saveznoj državi.

"Državne i lokalne vlasti u Kaliforniji bile su dobro pripremljene za krizu i odgovorile su brzo i efikasno. Na vreme su izdata upozorenja, ugroženo stanovništvo je evakuisano i otvorena su skloništa za desetine hiljada ljudi."

Materijalna šteta ovih požara se procenjuje na više od milijardu dolara.

U odgovoru demokrata, njihov predsednik stranke, Hauard Din, zahvalio se vatrogascima za izuzetno obavljen posao.

"Služite nam kao podsetnik da kad radimo zajedno, Amerikanci mogu da učine sve. Potrebno nam je mnogo više takvog duha u Vašingtonu", kazao je Din.

On je priliku iskoristio i da kritikuje predsednika Buša zbog veta na zakon kojim se proširuje program koji omogućava zdravstvenu zaštitu dece iz porodica sa niskim primanjima. Predsednik je kazao da podržava program, ali da se protivi proširenju u meri u kojoj to žele demokrate, jer bi to mnoge ponukalo da se umesto privatnog osiguranja okrenu državnom programu.

XS
SM
MD
LG