Linkovi

Erdogan oštro kritikovao vlade EU zbog toga što ne hapse i ne izručuju kurdske pobunjenike


Turski premijer Redžep Erdogan poručio je da će Ankara pokrenuti vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika na severu Iraka kad to bude potrebno i da neće ni od koga tražiti dozvolu za prekograničnu akciju.

Erdogan je to poručio obraćajući se pristalicama u gradu Izmitu, na zapadu zemlje. Evropska unija i SAD su od Ankare tražili da se uzdrži od ofanzive i upada turskih trupa na iračku teritoriju.

Tursko vojno prisustvo u pograničnom pojasu pema Iraku i dalje je pojačano, imajući u vidu jučerašnji neuspeo pokušaj lokalnih i iračkih funkcionera da krizu reše diplomatski.

Sinoć je turska avijacija bombardovala položaje Kurdistanske radničke partije na severu Iraka, a načelnik generalštaba turske armije poručio da prekogranična ofanziva na kurdske pobunjenike ne zavisi od sastanka premijera Erdogana i američkog predsednika Buša, zakazanog za 5. novembar.

Erdogan je oštro kritikovao vlade država Evropske unije zbog toga što ne hapse i Ankari ne izručuju kurdske pobunjenike. On je u obraćanju na nacionalnoj televiziji rekao da nijedna članica EU nije uhapsila i izručlila nekog od pripadnika Kurdistanske radničke partije, i pored toga što je Unija tu organizaciju označila terorističkom. Ankara tvrdi da kurdski pobunjenici imaju bezbedno utočište u Evropi i da im je dopušteno da tamo prikupljaju novac za svoje operacije.

Turska udruženja zameraju nemačkim medijima da umanjuju opasnost od PKK

Oko 500 stotina Kurda demonstriralo je danas u Berlinu protiv moguće turske intervencije u severnom Iraku. Kolona demonstranata prošetala je do turskog konzulata sa kurdskim zastavama i transparentima na kojima je pisala poruka turskoj Armiji „Napolje iz Kurdistana“. Iako je nekoliko demonstranata uhapšeno, do nereda nije došlo, jer je demonstraciju pratilo i 500 policajaca.

Turski mediji koji se izdaju ili prodaju u Nemačkoj zameraju ovdašnjoj štampi da umanjuje opasnost od Radničke partije Kurdistana PKK. U zajedničkom saopštenju su i Turska zajednica u Nemačkoj i Savet nemačkih građana poreklom iz Turske zamerili nemačkim medijima to što „terorističke napade PKK deklarišu kao oslobodilačku borbu“.

Političar stranke Zelenih turskog porekla Čem Ezdemir upozorio je da je „naivno smatrati PKK grupom koja ponekad preteruje u svojim akcijama“ i istakao da PKK u Nemačkoj ucenjuje Kurde i sprovodi akcije odvođenja mladih Kurda u gerilsku borbu. Nemački stručnjak za kurdski konflikt Hans Kreh upozorio je da je PKK „staljinistička i izrazito kriminalna stranka.

Uprkos kritikama, predsednik Turske zajednice u Nemačkoj Kenan Kolat svoje sunarodnike odvraća od demonstracija i poručuje da je najvažnije da se nastavi dijalog i sačuva hladna glava. Prema procenama različitih organizacija, u EU živi preko milion Kurda, od toga skoro 800.000 u Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG