Linkovi

Medjuagencijski pristup u borbi protiv šumskih požara relativno nova stvar


Šumski požari koji su ove nedelje besneli južnom Kalifornijom uništili su imovinu u vrednosti od više od miljardu dolara i primorali na evakuaciju više od milion gradjana. U borbi sa desetak odvojenih požara, kalifornijskim vatrogascima pomagala je jedna centralizovana agencija.

Kooperativni, medjuagencijski pristup u borbi protiv šumskih požara na zapadu SAD relativno je nova stvar. Pre 50 godina, svaka federalna agencija imala je poseban program za borbu protiv požara, a delotovorna komunikacija medju agencijama bila je retka. To više nije slučaj.

Referent za informacije o požarima, Rasel Rivera, pokazao nam je veliku, svetlu kancelariju, punu kompjutera, mapa, crteža, satova, zidnih tabli - u kojoj osoblje Centra za požare prikuplja dnevne izveštaje o aktuelnoj situacije i prosleđuje ih lokalnim i reigonalnim agencijama za borbu protiv požara.

”U suštini ovo je veliki centar za distribuciju informacija, podeljen u četiri odseka. Imamo odeljenje za opšti nadzor i osoblje, koja obezbeđuje pojačanja; zatim odeljenje za aviaciju, koje obezbeđuje letelice i tankere; odeljenje za obveštajne podatke i prognoze, koje prati vremenske prilike širom zemlje i procenjuje kako bi one mogle da utiču na sezonu požara ili na razvoj postojećih požara.”

Veteran među stručnjacima za gašenje požara u Agenciji nacionalnih parkova, Den Bakli, često se zalaže za izolovanje ugroženih područja stvaranjem takozvanih ” kontrolisano spaljenih oblasti,” ili dozvoljavajući da se požar proširi do neke granice, kao što su reke ili uzorana polja.

Gašenje šumskih požara zavisi i od podrške iz vazduha, kaže Džim Tuner, iz americke Agneicje za održavanje šuma. Kao oficir za vezu, on koordiniše zajedničke misije izmedju Centra za gašenje požara i jedinica Nacionalne garde, koje koriste avione-tankere tipa Herkules. Ti avioni u letu izbaciju hemikalije zasuzbijanje vatre kako bi se sprečilo širenje požara na lokacijama koja su suviše izolovane ili opasne za vatrogasce.

“Federalne agencije organizuju misiju, a vojska obezbeđuje platfomru za ostvarenje misije. To je veoma simbiotičan odnos i pokazuje dobre rezultate.

Taj odnos podvrgava se proveri svake letnje sezone kada gromovi, nepažljivi kamper, a ponekad i piromani izazivaju šumske požare.

XS
SM
MD
LG