Linkovi

Požari koji su zahvatili južnu Kaliforniju bili iznenadjujući i zastrašujući prizor


Slike visokih plamenova koji se šire planinskim grebenovima prema kućama, od kojih za nekoliko minuta ostaju samo zgarišta, podsećaju nas na ogromnu moć vatre – i opasnosti koja postoji kada se ona otme kontroli. To su sve svakodnevne zabrinutosti za hiljade vatrogasaca koji se sada trude da obuzdaju šumske požare u Kaliforniji i za one koji se bore sa sličnim požarima svake godine širo američkog zapada.

Naučna definicija vatre je prilično jednostavna. To je hemijska reakcija zapaljivih gasova i čestica goriva. Sudeći prema Denu Bakliju iz Službe za održavanje nacionalnih parkova, u požar su uvek uključena tri elementa: gorivo, toplota i kiseonik.

«To su tri dela – koje mi zovemo 'vatreni trougao' - zajedno sa izvorom varnice, da bi se upalila vatra. To može da bude grom, šibica ili iskra od zakotrljanog kamena. Zatim je vetar prenese i tako sve počinje».

Pošto vetar i ostali vremenski faktori mogu da utiču nato kako će se vatra ponašati, meteorolozi imaju veoma važnu ulogu u svakom vatrogasnom timu. Oni mere brzinu i kretanje vetrova koji hrane vatru kiseonikom i usmeravaju je. Meteorolozi takodje predvidjaju količinu vlage i padavina, što pomaže da se zaustavi plamen. Tokom prošlog veka, vatrogasci su se trudili da ugase šumske požare što je pre moguće. Medjutim, stručnjaci sada kažu da takva praksa nije u skladu sa prirodnim ciklusom šuma, u kojima se zapali mrtvo drveće i rastinje, što omogućava rast novih biljaka. Bakli naglašava da sprečavanje prirodnog procesa ostavlja suviše zapaljivog materijala u šumama koji može da dovede do još većih šumskih požara. Ponekad vatra može da bude toliko vrela da sagori površinski sloj zemlje ostavljajući je bez mogućnosti da podrži vegetaciju. Takvi požari mogu da izazovu štetu i u oblastima koje nisu zahvaćene plamenom. Meril Sejlin je komandant specijalne vatrogasne jedinice za kontrolu požara u jednom udaljenom području u državi Ajdaho.

«Ukoliko je požar tako žestok da ukloni svu vegetaciju i faktore koji stabilizuju zemljište, dolazi do ozbiljne mogućnosti poplava i odrona».

Odlučivanje o tome da li bi trebalo dozvoliti vatri da se kreće prirodnim pravcem, ili da bude opkoljena ili ugašena, posao je požarnih menadžera – stručnjaka u više oblasti sa znanjima iz ekologije, biologije, botanike, tehnologije i drugih disciplina. Mada se današnji vatrogasci oslanjaju na snimke zahvaćenih područja iz vazduha i sa satelita, kako bi pratili širenje požara, direktno ljudsko osmatranje i procena požara još uvek mogu da odigraju ključnu ulogu.

XS
SM
MD
LG