Linkovi

Peking: 83 odsto Kineza uzrasta od 15 do 24 godina prati NBA ligu


Košarka je postala veliki biznis u Kini zahvaljujući medijima, robi sa zaštitnim znakom NBA lige i marketingu. Prema podacima najjače košarkaške lige sveta, neverovatnih 83 odsto Kineza uzrasta od 15 do 24 godina prati NBA ligu, kojoj rastuća popularnost na Dalekom istoku donosi ogromnu dobit.

Takmičenje «dva na dva» na nacionalnom nivou je ono što NBA naziva sveobuhvatnom marketinškom kampanjom. Zbog preko 35 hiljada učesnika u 112 gadova širom zemlje, zvaničnici NBA lige smatraju da će poruka stići daleko. Izvršni direktor NBA kancelarije u Kini Mark Fišer:

«Takmičenje ima višestruku namenu, ali da je glavni razlog za sve što NBA radi u Kini promocija košarke. «Naravno, pre svega promocija NBA lige, kao brenda», ističe Fišer i naglašava da se u NBA trude da uzvrate navijačima i partnerima napravi način.

Mladi košarkaši poput Dong Juna uviđaju potencijal.

"Kina ima mnogo stanovnika i veliko je tržište za NBA ligu, u kojoj igraju Jao Ming, Ji Đianlian i Vang Ži Ži. Oni povlačeza sobom veliki broj košarkaških entuzijasta", objašnjava Dong.

Profesionalni košarkaši iz Kine počeli su da potpisuju ugovore sa NBA timovima tek pre nekoliko godina, ali košarci već decenijama popularnost u Kini raste. NBA je organizovala prijateljske utakmice u Kini još od 1970-ih. Jao Ming seća se kako mu je NBA liga izgledala odlaska u SAD.

"Dok sam igrao u kineskom šampionatu, tačno je da smo mnogo naučili od NBA lige. Morali smo ... između ostalog i menadžment i marketing, u čemu je NBA izvanredna", kaže Jao, koji je sada velika NBA zvezda.

Jao je organizovao mečeve u dobrotvorne svrhe, koji su, kako tvrde u NBA ligi, doprineli brzoj ekspanziji košarke u Kini. A i NBA proizvodi sada se mogu kupiti na hiljadama lokacija u toj zemlji. Liga je zabeležila trocifreni porast prodaje u poslednjih pet godina. Najjača liga sveta takođe se udružila sa zvaničnicima sportskih organizacija da bi bolje promovisala igru. Mark Fišer naglašava da je Kina postala najvažnije i najrazvijenije tržište NBA lige izvan SAD.

"Nadamo se da ćemo u saradnji sa kineskim vlastima, ministarstvom sporta i njihovom nacionalnom ligom moći ovde da organizujemo profesionalno takmičenje", kaže Fišer.

Kineski sportski zvaničnici tvrde da ta zemlja ima košarkaša koliko SAD stanovnika, znači oko 300 miliona. I taj broj se uvećava. Upravo to ogromno potencijalno tržište je ono što privlači NBA ligu da u Kini krene u ofanzivu.

XS
SM
MD
LG