Linkovi

Argentinci u nedelju biraju novog predsednika, poslanike i guverenere provincija


U zemlji koja je pre više od pola veka stvorila Evu Peron, suprugu tadašnjeg predsednika Huana Perona, sve oči su ponovo uprte u još jednu ženu, trenutno prvu damu Argentine. Kristina Fernandez de Kiršner se kandidovala da zameni svog supruga predsednika Nestora Kiršnera, a predizborne ankete pokazuju da je na vodećoj poziciji.

Argentina bi mogla da bude na pragu istorijske promene. PobedaKristine Fernandez, koja je trenutno prva dama i senatorka, mogla bi da da zemlji prvog ženskog izabranog lidera. Predizborne ankete daju joj prednost od oko 30 odsto nad najbližim rivalom, uz argentinske jake ekonomske pokazatelje tokom mandata njenog supruga – koje je isticala tokom cele kampanje.

Kristina Fernandez je rekla da je istina da je sa ovogodišnjim rastom, Argentina postigla najveći ekonomski rast u proteklih stotinu godina. U zemlji je pet godina uzastopce, prvi put u veku, beležen ekonomski rast, rekla je ona. Na predsedničkoj izbornoj listi nalazi se više kandidata iz različitih političkih partija. Medju njima je Roberto Lavanja, koji je stekao medjunarodnu reputaciju kao ministar ekonomije pod predsednikom Kiršnerom i njegovim predhodnikom. Lavanja koji je podneo ostavku 2005, rekao je da je on bio arhitekta argentinskog oporavka iz ekonomske krize 2001. On je optužio Kiršnera da je prokockao te rezultate i dodao da Kristina Fernandez ne bi uradila ništa bolje.

Lavanja kaže da veruje da je sadašnji predsednik izgubio veliku šansu. Ekonomski oporavak zemlje od 2002. do 2005, koji niko nije smatrao mogućim, ni u zemlji ni u inostranstvu, prokockan je, rekao je Lavanja. Na ulicama Buenos Ajresa, mišljenja o predsedničkoj kampanji su veoma pomešana. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju su da skoro polovina birača podržava prvu damu, koja je članica argentinske Peronističke partije, ali na ove izbore izlazi kao kandidat koalicije levog centra. Argentinska opozicija je ozbiljno podeljena, a ni jedan njen kandidat u anketama nema više od 15 odsto podrške. Uprkos bilbordima i izbornim plakatima, izborna kampanja je na prilično niskom nivou. Politički savetnik Serhio Berenštajn ističe da nije bilo javne debate predsedničkih kandidata i da je većina njihovih javnih nastupa gotovo neprimećena u javnosti.

Berenštajn kaže da kampanja i kandidati nisu proizveli bilo kakvo interesovanje. Samo jedan od četiri Argentinca obraća pažnju na kampanju. O važnim pitanjima nije diskutovano delimično i zbog toga što bračni par Kiršner, Nestor i Kristina Fernandez, to nije hteo. Predsednik i prva dama su odbili da razgovaraju sa novinarima, čuju pitanja i daju odgovore, rekao je Berenštajn. Da bi izbegla drugi krug izbora, Kristina Fernandez bi morala da osvoji 45 odsto ukupnog broja glasova – ili da dobije preko 40 odsto više od kandidata koji osvoji drugo mesto. Većina političkih analitičara veruje da prva dama može da pobedi u prvom krugu, ali se naglašava da predizborne ankete u Argentini često nisu pouzdane.

XS
SM
MD
LG