Linkovi

Dugotrajan proces izbora američkog predsednika počeće početkom januara


Dugotrajan i komplikovan proces izbora sledećeg američkog predsednika počeće početkom januara kada će birači glasati na prvim stranačkim izbornim skupovima i primarnim izborima za predsedničke kandidate svojih stranaka.

Proces počinje u Ajovi državi na američkom srednjem zapadu gde se birači iz obe stranke okupljaju na manjim skupovima, takozvanim kokusima, da bi se izjasnili o predsedničkom kandidatu svoje strane. Pošto se u obe stranke takmiči više pretendenata, Ajova i druge države koje održavaju rane primarne izbore imaju posebnu ulogu u selekciji pretendenata. Stefen Šmit je profesor političkih nauka na državnom univerzitetu Ajove.

«To je sada važnije nego ikada zato što su primarni izbori vremenski zgusnuti u kratkom periodu i neki kandidati zaista očekuju od Ajove da ih izbaci u prvi plan».

Ukoliko istorija može da bude merilo, kandidati koji su prolazili dobro na prvim primarnim izborima često pobedjuju na opštim izborima dok su oni koji ne uspeju primorani da odustanu od trke ubrzo posle toga.

Dante Skala predaju političke nauke na Univerzitetu Nju Hempšira.

«Primarni izbori u Nju Hempširu su važni delom zato što se održavaju tako rano i što su uvek bili prvi stvarni indikator odluke birača - posle svih anketa, govora, prikupljanja novca, itd. Prvi izbori u celom procesu ipak se održavaju u Nju Hempširu.»

Skala dodaje da Ajova i Nju Hempšir takodje predstavljaju poslednje primere izbornog procesa u kojem se kandidati zaista lično susreću sa malim grupama birača. Stefen Šmit sa državnog univerziteta Ajove kaže da su birači u državama koje započinju izborni proces svesni svoje specijalne uloge.

«Mi to uzimamo veoma ozbiljno. U ovoj državi postoji shvatanje da imate neku vrstu moralne obaveze da učestvujete u politici i da se informišete.»

Neki kritičari, medjutim, smatraju da Ajova i Nju Hempšir imaju suviše veliki uticaj u izboru predsednika i da bi i druge države trebalo da dobiju šansu da prve održe svoje stranačke skupove ili primarne izbore. Nekoliko država je odlučilo da pomeri svoje primarne izbore na početak godine. Florida i Mičigen takodje planiraju takav potez što bi verovatno navelo države poput Ajove, Nju Hempšira i Južne Karoline, koje su tradicionalno započinjale ovaj proces, da svoje primarne izbore zakažu još ranije. Veći broj država zakazao je primarne izbore za 5. februar što bi moglo da znači da će bitka za predsedničke nominacije dve stranke biti završena ranije nego inače. Stiven Vejn, profesor političkih nauka na vašingtonskom univerzitetu «Džordžtaun» smatra da će pomeren i zgusnut raspored primarnih izbora pomoći sadašnjim favoritima - Hilari Klinton, u Demokratskoj, i Rudiju Djulijaniju, u Republikanskoj stranci.

«Morate da uzmete u obzir izmenjeni raspored gde će neke od većih država, uključujući možda Floridu i Mičigen, rano održati primarne izbore, zatim će doći 5. februar sa Njujorkom i Kalifornijom, a neke od tih država su one u kojima pobednik dobija sve elektorske glasove. Neke od tih država, poput Floride, Kalifornije i Njujorka su takodje mnogo umerenije od ostalih i tu bi, na premer, Rudi Djulijani mogao da stekne ubedljivu prednost.»

Ukoliko bitke za predsedničku nominaciju obe stranke budu u suštini rešene već u februaru i martu to će ostaviti period od osam meseci za opštu izbornu kampanju predsedničkih kandidata dve stranke – sve do izbora 4. novembra 2008.

XS
SM
MD
LG