Linkovi

Nemačka i Evropska unija neće podržati nastavljanje statusa kvo oko Kosova


Stručnjak vladajuće Hrišćansko-demokratske unije za spoljnu politiku Ekart fon Kleden nagovestio je mogućnost da Nemačka i druge zemlje EU priznaju i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, rekavši da se od njih ne može očekivati da podržavaju sadašnji status kvo.

U današnjem intervjuu za Nemački radio, Fon Kleden je u dodao da se Nemačk ipak "nada će misija izaslanika EU Volfganga Išingera biti uspešna i da će biti moguće da se Srbi i Albanci navedu na postizanje sporazumnog rešenja".

"Ali, ako takvog rešenja ne bude, jasno je da ni Srbi ni Rusi ne mogu da računaju sa tim da će EU, da bi izbegla rascep, i dalje biti za sadašnji status kvo. To ne može da bude rešenje i ja ne očekujem rascep u EU", rekao je Fon Kleden.

Političar stranke savezne kancelarke Angele Merkel rekao je da "pre svega Srbima treba da se objasni da nametnuto rešenje nije u njihovom interesu, već da je za njih najbolja "ograničena nezavisnost Kosova" sa kojom bi "trebalo da se slože i zbog srpske manjine na Kosovu".

Na pitanje čime se Nemačka rukovodi u svojim odlukama o Kosovu, on je rekao da su "kriterijumi uglavnom određeni Ahtisarijevim planom koji predviđa da ne može da ostane sadašnje stanje i da Kosovo ne može da ostane srpska pokrajina, što znaci da sve ide u pravcu ograničenog suvereniteta za Kosovo".

"To je zapravo poznato i Srbiji i sada je bitno da se Beograd, imajući u vidu željeno približavanje Evropskoj uniji, pomiri sa činjenicama i realnošću i da se ponaša konstruktivno", rekao je Ekart fon Kleden.

XS
SM
MD
LG