Linkovi

Savez nezavisnih socijaldemokrata osudio Komšićev napad na Koštunicu


Savez nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske danas je najoštrije osudio napad predsedavajućeg Predsedništvu BiH Željka Komšića na premijera Srbije Vojislava Koštunicu, smatrajući da se na taj način stvara ratna atmosfera na Balkanu i ruše odnosi Srbije i BiH.

"Samozvani branilac BiH i priručno izabrani član Predsedništva BiH trebalo bi da ima odgovornost prema celoj BiH, a ne samo prema svojim političkim nalogodavcima", saopšteno je iz SNSD.

Reagujući na Koštuničine stavove u vezi sa poslednjim merama visokog predstavnika u BiH, kojima se menja način odlučivanja u institucijama BiH, Komšić je premijeru Srbije poručio da "prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu". SNSD ocenjuje da je Koštunica "samo rekao da će se Srbija zalagati za očuvanje Republike Srpske , dakle i BiH onakve kakva je priznata u Ujedinjenim nacijama".

"Očito je da u Komšićevoj glavi još traje rat koji nastavlja borbom za uništenje RS", ističe se u saopštenju i dodaje da bi tim povodom trebalo da deluje visoki predstavnik, jer se radi o "antidejtonskom planu".

SNSD je upozorila na "antisrpsku i antisrbijansku histeriju koju je u BiH svojim nepromišljenim merama pokrenuo visoki predstavnik", dodajući da je Komšićeva izjava tek deo antisrpske histerije.

"Visoki predstavnik je direktni krivac za taj razorni talas nepoverenja i mržnje koji sada zahvata celi region", naglašava se u saopštenju.

Nikola Špirić: Nametnute odluke donose nesigurnost

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić upozorio je da je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak do poslednjih odluka trebao da dođe sledom pravnog tumačenja a ne obrnuto. Špirić je ocenio da sadašnje stanje potvrđuje da su ove mere kreirane iz pera skrivenih međunarodnih snaga koje su doživele neuspeh u BiH i zato sada snažno podržavaju OHR.

“Međunatodna zajednica tvrdi da je BiH proteklih nekoliko godina provela najkvalitetnije projekte, a svedoci smo da je BiH trenutno neuspešna, što potvrđuju i poslednje nametnute odluke koje podižu temperaturu i donose nesigurnost u BiH i regionu, “ rekao je Nikola Špirić.

On smatra da nije prirodno da se donose odluke koje potpuno derogiraju i ponižavaju i Savet ministara i njega kao predsedavajućeg i to u vreme dok nije bio u zemlji već se, učestvujući na godišnjoj skupštini Svetse banke i MMF-a u Vašingtonu borio da BiH dobije nove investicije za razvoj.

Špirić, koji je funkcioner SNSD-a, ponovio je da će stavove stranke u potpunosti poštovati, a u vezi sa eventualnom ostavkom na funkciju u Savetu ministara BiH, naglasio da ni sam ne želi da bude “deo režiranog daljeg neuspeha BiH.“

Pravnici: Lajčak grubo prekršio ustave BiH i Republike Srpske!

Savez udruženja pravnika Republike Srpske i udruženja pravnika Srbije ocenili su da je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak poslednjim nametnutim odlukama grubo prekršio ustave BiH i RS, saopštilo je danas Predsedništvo tog saveza. U saopštenju se navodi da je Lajčak svojim merama grubo prekršio i niz najviših normativnih akata Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija, koji premaustavnom uređenju BiH imaju prioritet nad svim drugim zakonima.

Navodeći da se Lajčak prilikom nametanja odluka pozvao na odredbu Dejtonskog sporazuma prema kojoj je visoki predstavnik konačni autoritet za tumačenje tog sporazuma, Savez pravnika Srbije i RS ocenjuje da "tumačenje prava ne podrazumeva moć stvaranja prava, već samo interpretaciju postojećeg prava".

"To ovlašćenje još manje znači da se putem interpretacije postojećeg prava može stvarati antipravo, kao izraz samovolje jednih u odnosu na druge", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da visoki predstavnik na osnovu ovlašćenja da tumači postojeće pravo "ne može biti iznad Ustava i zakonodavnih organa", te da njegove odluke ne smeju kršiti ljudska, individualna i kolektivna prava, utvrđena međunarodnim aktima. U slučaju da Lajčakove nametnute odluke ostanu, upozorava se dalje, to može dovesti do nesagledivih, teških, pa i tragičnih posledica.

Savez udruženja pravnika Srbije i RS pozvao je visokog predstavnika i sve učesnike Dejtonskog mirovnog sporazuma da se opozovu odluke. Savez udruženja pravnika RS i Srbije naglasio je potrebu poštovanja i dosledne primene usvojenih međunarodnih akata, a posebno onih koji predviđaju pravo naroda na samoopredeljenje koji slobodno uređuju svoj politički status i slobodno obezbeđuju svoj ekonomski, socijalni i kulturni razvitak.

Visoki predstavnik u BiH je prošle sedmice nametnuo odluke kojima je naložena promena u donošenju odluka u Savetu ministara i parlamentu BiH, što je u RS protumačeno kao antidejtonsko i antiustavno delovanje kojim je u značajnoj meri redukovano entitetsko glasanje i otvorena mogućnost preglasavanja jednog naroda.

XS
SM
MD
LG