Linkovi

Tadić - Koštunica: Srbija čini sve da završi saradnju sa Haškim tribunalom


Predsednik Srbije Boris Tadić preneo je danas, u razgovoru sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte, da Srbija čini sve da se završi saradnja sa tim sudom i da je državni interes da se optuženi za ratne zločine nadju u Hagu.

U saopštenju iz kabineta predsednika navodi se da je Tadić preneo del Ponteovoj da državni organi i institucije rade svakodnevno sve što je u domenu njihovih nadležnosti kako bi se locirali i uhapsili preostali haški begunci.

Vojislav Koštunica: Postoji rešenost da se okonča saradnja sa Hagom

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas u razgovoru sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte da postoji rešenost i politička volja da se u potpunosti završi saradnja sa tim sudom. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Koštunica je naglasio da je pre svega u interesu Srbije da ispuni svoje međunarodne obaveze i okonča saradnju sa Tribunalom. Dodaje se da je Del Ponteova ponovila da je za Tribunal veoma važno da se optuženi što pre nađu pred tim sudom. Na sastanku su učestvovali i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Miodrag Rakić.

Karla del Ponte očekuje pozitivne rezultate u saradnji sa Srbijom

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je danas u Beogradu da je od zvaničnika Srbije dobila snažna uveravanja da postoji puna politička volja da se okonča saradnja sa tribunalom.

"Nadam se pozitivnim rezultatima veoma uskoro", rekla je Del Ponteova na kraju dvodnevne posete Srbiji, na seminaru Rouz-Rot u organizaciji parlamentarne skupštine NATO i Skupštine Srbije.

On je ponovila da je "sigurna" da se Ratko Mladić krije u Srbiji, a Radovan Karadžić negde u regionu, ali je podvukla da je njena dužnost da kao tužilac Haškog tribunala od Srbije traži da učini sve na hapšenju preostale četvorice haških optuženika, bez obzira gde se oni nalazili.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala je rekla da će od Evropske unije zatražiti da potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa Srbijom uslovi završetkom saradnje sa tribunalom, ali i da je spremna da obavesti EU o svakom napretku u saradnji.

Upitana kako ocenjuje saradnju sa UNMIK-om i privremenim institucijama Kosova u rasvetljavanju zločina nad nesrpskim stanovništvom Kosova, Del Ponteova je istakla da najveće probleme ima u predmetu protiv bivšeg kosovskog premijera i jednog od lidera OVK Ramuša Haradinaja. Ti problemi odnose se na ubistvo svedoka i pretnje kao i na, kako je rekla, skandaloznu odluku da Haradinaj bude privremeno pušten na slobodu i da mu se čak omogući i političko delovanje.

Rasim Ljajić: Navodi da je Ratko Mladić u Srbiji su metod pritiska

Navodi glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da je Ratko Mladić na teritoriji Srbije su metod pritiska, a ne proizvod informacija, rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Karla del Ponte će to tvrditi sve dok se Mladić ne izruči tribunalu, jer i u tribunalu i u dobrom delu međunarodne zajednice vlada uverenje da ce se on naći u Hagu ako Srbija bude pod konstantnim pritiskom", rekao je Ljajić novinarima pre početka konferencije o bezbednosti zdravlja na radu u Beogradu.

"Ako hašku tužiteljku to pitate, ona će to ponoviti, ali mi nemamo tih dojava", dodao je on.

Ljajić je istakao da će ostati uzdržan od komentarisanja ocene izveštaja Karle del Ponte o naporima Srbije u ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu. Ona će, kako je naveo, u ponedeljak razgovarati sa komesarom za proširenje EU Olijem Renom i od tog razgovora će zavisiti odluka EU o parafiranju Sporazuma o pridruživanju i pridruživanju sa Srbijom.

Ljajić je dodao da se nada da će razgovori biti korisni i približiti Srbiju parafiranju sporazuma. Prema njegovim rečima, u razgovorima sa Karlom del Ponte je ocenjeno da je Srbija na dobrom putu da tribunal bude zadovoljan dostavom dokumentacije koju taj tribunal potražuje od Srbije, kao i da se na dobar način vrši upis u vojne arhive.

"Treća tema se ticala dostupnosti arhivama Vojno-bezbednosne agencije. Tokom dana tražimo način da se s jedne strane obezbedi funkicionisanje jedne službe bezbednosti, a sa druge strane da tribunal dobije dokumenta koja su mu potrebna za suđenje", objasnio je on.

Ljajić je dodao da su teme sastanaka bile i lociranje haških begunaca i to "da je za sve ljude koji rade na sprovođenju akcionog plana o hapšenju begunaca, bilo obeshrabrujuće da tribunal uslovljava Srbiju prolongiranjem potpisivanja sporazuma sa EU."

"Još uvek nema razultata, ali nismo ni na početku procesa", zaključio je Ljajić.

XS
SM
MD
LG