Linkovi

Olmert i Abas razgovarali o stvaranju palestinske države i restrikcijama Pojasu Gaze


Izraelski i palestinski lider sastali su se danas u Jerusalimu, kako bi razgovarali o stvaranju palestinske države i novim restrikcijama koje je Izrael uveo Pojasu Gaze. Premijer Ehud Olmert primio je palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u svojoj zvaničnoj rezidenciji, a poslednji u nizu sastanaka, čiji je ilj donošenje deklaracije o palestinskoj državnosti, trajao je dva sata. Dvojica lidera nadaju se da će dokument moći da predstave na međunarodnoj mirovnoj konferenciji u SAD, zakazanoj za novembar. Predstavnik za medije izraelske vlade Mark Regev kaže:

"Fokus je, kako se približavamo međunarodnoj konferenciji krajem godine, da na najbolji mogući način svi zajedno ojačamo proces istorijskog pomirenja između Izraelaca i Palestinaca".

Međutim postoje velika neslaganja u vezi sa dokumentom kojim bi bila
data državnost Palestincima. S obzirom da desničarske frakcije prete da izađu iz koalicione Vlade ukoliko Olmert napravi velike ustupke, izraelski premijer više bi voleo da se potpiše labava deklaracije o principima. Abas, s druge strane, želi da se Izrael obaveže oko suštinskih pitanja, kao što su status Jerusalima, palestinske izbeglice i konačne granice. Palestinski pregovarač Jaser Abed Rabo veruje da dogovor može da bude postignut pre mirovne konferencije.

Abed Rabo je Izraelskom radiju rekao da postoje ozbiljne razlike u stavovima dve strane, ali da pregovarači daju sve od sebe da ih prevaziđu. Inače, sastanak Olmerta i Abasa protekao je u senci odluke Izraela da uvede ograničena isključenja struje u Pojasu Gaze, kao odgovor na palestinske raketne napade. Gazu kontroliše islamska ekstremistička grupa Hamas, koja je u palestinskom građanskom sukobu, u junu ove godine, porazila snage Fataha, predsednika Mahmuda Abasa. Palestinski zvaničnici osudili su odluku Izraela, opisujući je kao kolektivno kažnjavanje, ali je premijer Olmert obećao predsedniku Abasu da Izrael neće izazvati humanitarnu krizu u Gazi.

XS
SM
MD
LG