Linkovi

U Južnoj Kaliforniji nekoliko šumskih požara i dalje uništavaju sve pred sobom


Iako je sve više čini da borba protiv vatrene stihije u Južnoj Kaliforniji napreduje, nekoliko šumskih požara i dalje uništavaju sve pred sobom, dok jedan ogromni plamen u okrugu San Dijego preti poznatoj observatoriji Palomar. S druge strane, vlasnici kuća koji se iz skloništa vraćaju u svoja naselja, duboko su pogođeni – neki zbog okrutnosti, a drugi zbog milosti vatre.

Vetrovi Santa Ane gotovo da su u potpunosti nestali, tako da su vatrgosci konačno preuzeli inicijativu. U požarima je izgorelo više od 2000 kvadratnih kilometara zemljišta i 1.800 kuća, a vlasti sumnjaju dasu bar dva požara namerno podmetnuta.

«Zbog toga sam besan, zašto bi to bilo ko uradio, nadam se da će ih uhvatiti», kaže Džes Morison koji je ostao bez kuće.

Kvalkom stadion na kome je u jednom trenutku bilo deset hiljada ugroženih, danas je prazan. Na hiljade evakusianih vraćaju se u svoja naselja, a neki poput Mareja Donaldsona zatekli su svoje kuće gde su ih ostavili.

"Potresen sam, ne znam razlog, ali očito je da sam imao sreće", kaže on.

Porodica Bejker – nije. Njihova kuća u kojoj su živeli 23 godine, izgorela je do temelja.

Dženis Bejker uplakana kaže da sve izgleda mnogo drugačije, ali da su to ipak samo stvari i da je važno da su deca živa.

Zahvalni su zbog malih stvari, kao što je činjenica da su u ruševini pronašli porodičnu knjigu molitvi.

"Zapaljiva je kao i sve drugo, metal se topi oko nas, ali je ona ipak je ostala čitava", kaže Dženis Bejker.

Šteta samo u okrugu San Dijego procenjuje se na više od milijarde dolara, a broj žrtava nastavlja da raste. Juče su dva tela pronađena među ostacima jedne kuće, a još četiri sinoć u imigranskom kampu istočno od San Dijega.

XS
SM
MD
LG