Linkovi

Holivud ovih dana ne pati od manjka boraca protiv rata


Kaže se da u Holivudu život imitira umetnost. A život – barem kako na to gleda Holivud – nije uvek saglasan sa pogledom političara u Vašingtonu. Nekada je to ipak bilo drugačije.

Holivud je tokom Drugog svetskog rata bio bastion patriotskih osećanja. Filmovi kao što su bili «Stage Door Canteen» i «Holivudska kantina», ne samo da su odražavali takva osećanja, nego su nanovo postajali tvarni poligoni zabave za vojsku, u kojima su radile i koje su vodile slavne ličnosti. Tokom Drugog svetskog rata, Holivud je proizvodio filmove koji su slavili mladiće i devojske u uniformi. O kako su se ta vremena promenila...

Holivud ovih dana ne pati od manjka boraca protiv rata kao što su Šon Pen, Suzan Sarandon i Tomi Li Džons.

«Pitanje je neizbežno. Sa njim ćemo morati da se suočimo pre ili kasnije. A glasi, kako smo mogli sebi da dopustimo da nas uvuku u ovaj nečasni rat», kaže Tomi Li Džons.

Holivud se usredsređuje na rat u Iraku i rat protiv terorizma – ali bez patriotskog patosa iz prošlosti. Pitanje je – da li se rat još prodaje?

Neki kažu da je rana sveža i da još ne planiraju da gledaju takve filmove; drugi, da je sve to i dalje deo javne rasprave, a treći opet smatraju da je reč o propagandi. «Pitajte marince i oni će vam ispričati sasvim drugačiju priču», kaže ovaj prolaznik.

Prvi u talasu antiratnih filmova, «U dolini Ilaha», propao je na bioskopskim blagajnama. Film «Kraljevstvo» je prošao dobro, ali manje nego što se očekivalo. Iako se radnja događa u Saudijskoj Arabiji, film je reklamiran kao potera za ubicom, a ne antiameričkim teroristom. Međutim, protivnici rata mogu da nađu utehu u filmu «Rendition», u kojem glavnu ulogu igra Riz Viderspun, kao Amerikanka udata za Egipćanina osumnjičenog za terorizam.

Jedan od kontroverznijih filmova se bavi slučajem iz stvarnog života – kada su američki vojnici silovali i ubili jednu iračku devojčicu i njenu porodicu. Film «Redacted» dolazi u bioskope u decembru, upravo u vreme inače veselih praznika i bioskopske sezone.

XS
SM
MD
LG