Linkovi

Druga i verovatno poslednja misija šatla pod komandom žene


Svemirski šatl nastavlja svoju 23 misiju, a 7 članova posade planiraju da postave italijanski modul na svemirsku stanicu. Discovery bi trebalo da se vrati na zemlju 6. novembra.

Raspoložena posada se ukrcala u svemirsku letelicu juče ujutru i Discovery je - posle kratkog odlaganja zbog vremenskih uslova, lansiran u 11.38 po standardnom istočnoameričkom vremenu.

Ovo je druga i verovatno posednja misija šatla pod komandom žene, jer je planirano da se šatl zauvek prizemlji 2010. Komandant šatla Pamela Melroj je učestvovala u 2 prethodne misije. Prilikom dolaska u svemirsku stanicu, Melroj i posadu je pozdravila Pegi Vitson, prva žena komandant Međunarodne svemirske stanice.

«Mislim da smo i Pam i ja srećne zbog ove slučajnosti. S obzirom da smo jednom već letele zajedno, ovo je izuzetan momenat,» kaže Pegi Vitson.

Discovery donosi u svemirsku stanicu modul nazvan Harmony, odnosno cilindar dužine preko 7 metara na koji će moći da se prikače evropski i japanski laboratorijski moduli. Tokom naredne 2 nedelje, biće potrebno 5 šetnji svemirom kako bi se uspešno postavio modul Harmony.

XS
SM
MD
LG