Linkovi

Manuel Baroso: podržavamo istinske pregovore Beograda i Prištine


Kosovo je danas bilo jedna od tema susreta predsednika Albanije, Bamira Topija i njegovog briselskog domaćina, predsednika Evropske komisije, Manuela Barosa- složili su se da je od posebne važnosti da se teku istinski pregovori dve strane - za albanskog predsednika će konačni status Kosova biti i doprinos stabilnosti regiona, dok predsednik Baroso naglašava da je sada važno da se izbegne bilo kakva destabilizacija Kosova i regiona.

Važno je da stvarni pregovori Beograda i Prištine traju i da taj proces ima podršku ne samo Evropske unije, medjunarodne trojke, već i suseda u regionu, takvu poruku je danas prepoznao albanski predsednik, Bamir Topi, sastajući se sa predsednikom Evropske komisije, Manuelom Barosom- odgovorio je uveravanjima kako kosovski proces ima svu pažnju i razumevanje zvanične Tirane:

"Rekao sam predsedniku Barosu da Albanija nastavlja sa ohrabrivanjem rešavanja kosovskog pitanja i da veoma pažljivo pristupa ovom pitanju. Odajem zahvalnost EU na njenom doprinosu ukupnom procesu, na pristupu pitanju koje je i evropsko pitanje, cenimo i ulogu Martija Ahtisarija, kao i ambasadora Išingera. Zahvalni smo na pažnji koju su evropske institucije iskazale radeći na brzom rešenju kosovskog pitanja. Sigurni smo da će rešenje statusa Kosova biti doprinos stabilizaciji prilika na Balkanu".

Nakon današnjeg susreta , predsednika Evropske komisije, Manuela Barosa, novinari su pitali:

Šta će biti sa Kosovom nakon 10. decembra?

"Pre svega, treba da sačekamo izveštaj generalnog sekretara UN-a. Ono što sada mogu reći je da ohrabrujemo sve strane da pregovaraju u dobrom duhu - to je od velike važnosti. Susreo sam se ovdje u Briselu sa liderima Kosova, kao i liderima Srbije i njima sam preneo veoma jasnu poruku- podržavamo istinske pregovore izmedju njih. O tome sam razgovarao i sa
albanskim predsednikom- od ključne je važnosti ne samo za Srbiju i Kosovo, veći za celi Balkan, da imamo stabilnost regiona. Verujemo u evropsku prespektivu Balkana, držimo se obećanja datog na Solunskom samitu, i sada je važno da se izbegne bilo kakva destabilizacija Kosova i šireg regiona. Sada je stanje takvo da treba ohrabriti dve strane da pregovaraju, i mi ćemo čekati na izveštaj generalnog sekretara UN-a 10.decembra. Snažno podržavamo ulogu medjunarodne trojke, posebno našeg predstavnika ambasadora Volfganga Išingera.


XS
SM
MD
LG