Linkovi

Lajčak odbacio svako povezivanje Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak kategorično je odbacio svako vještačko povezivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Rezolucije 1244 UN-a o Kosovu.

U saopštenju za javnost kancelarije visokog predstavnika, povodom današnje izjave premijera Srbije Vojislava Koštunice, navodi se da se posljednjim odlukama visokog predstavnika ni na koji način ne krše Dejtonski sporazum i Ustav BiH, već se usklađuje rad Savjeta ministara sa najvišim pravnim aktom.

"Visoki predstavnik je ponudio vjerodostojnu argumentaciju u deset tačaka, koja dokazuje da odluka nije usmjerena protiv bilo kog konstitutivnog naroda ili entiteta u BiH", stoji u saopštenju OHR i naglašava da premijer Srbije ne navodi nijednu činjenicu na osnovu koje bi se moglo zaključiti da odluka ugrožava postojanje Republike Srpske.

"Pošto smo juče poslali pravno obrazloženje mojih odluka i Koštuničinom kabinetu, jasno je da on zna, kao legalista, da to što iznosi nije istina. Zašto mu je potrebno da u ovom trenutku i u ovakvoj situaciji iznosi takve stavove kad se još ni Vlada Republike Srpske nije oglasila na poslato obrazloženje", zapitao se Lajčak.

Koštunica: Srbija će odlučno braniti Rezoluciju 1244 i Dejtonski sporazum

Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica saopštio je da će Srbija odlučno braniti Rezoluciju 1244 i Dejtonski mirovni sporazum:

“Mjere visokog predstavnika Lajčeka i Ahtisarijev plan za Kosovo imaju za cilj da se sruši rezolucija 1244 i Dejtonski sporazum, odnosno da se jednostrano proglasi nezavisnost Kosova i ukine Republika Srpska. Ovo je otvoreno ugrožavanje suštinskih interesa srpskog naroda“, navodi se u izjavi premijera Srbije dostavljenoj medijima.

Koštunica je istakao da će Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma pružiti podršku premijeru Dodiku i institucijama Republike Srpske da sačuvaju položaj Srpske kako je to uređeno Dejtonskim sporazumom.

“Obavestio sam premijera Republike Srpske Milorada Dodika da može da računa na punu podršku Srbije i mi ćemo zajedno sa istom odlučnošću braniti Rezoluciju 1244 i Dejtonski sporazum, istakao je Vojislav Koštunica.

Tadić: Promjena dejtonskog sporazuma zahtijeva konsenzus sva tri naroda

Predsjednik Srbije Boris Tadić prenio je predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku da Srbija podržava cjelovitost BiH i njeno dejtonsko ustavno uređenje, te da promjena bilo kog dejtonskog principa zahtijeva konsenzus sva tri konstitutivnog naroda, saopšteno je iz Tadićeve Pres službe.

U saopštenju se navodi da je Tadić razgovarao sa Dodikom o mjerama koje je donio visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak i da je Dodik iznio razloge zbog kojih te mjere nisu prihvatljive za Republiku Srpsku. Tadić je rekao da je prioritetan interes Srbije mir, stabilnost i jasna evropska perspektiva cijelog regiona jugoistočne Evrope.

“Nezaobilazan preduslov za ostvarivanje tog interesa jeste puno poštovanje teritorijalne cjelovitosti svake pojedinačne zemlje u regionu”, rekao je Boris Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da u tom smislu Srbija nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet BiH i njeno ustavno uređenje, koje je zasnovano na principima mirovnog sporazuma iz Dejtona.

“Promjena bilo kojeg principa zahtijeva konsenzus sva tri konstitutivna naroda. To je naročito važno zbog činjenice da je Srbija i sama garant provođenja ovog sporazuma, koji je građanima BiH donijeo toliko željeni mir”, rekao je Boris Tadić u razgovoru sa Miloradom Dodikom.

Visoki predstavnik još jednom je ponovio da je njegov zadatak da "štiti Ustav BiH kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma koji uključuje i Republiku Srpsku kao sastavni dio ove države".

"Taj sporazum mi je dao mandat da, između ostalog, poduzimam mjere koje idu u pravcu funkcioniranja centralnih institucija države. To bi trebalo da bude i cilj Srbije kao jedne od zemalja koja je dala svoju garanciju i ratifikovala Dejtonski mirovni sporazum", navodi Lajčak i zaključuje da "sve što ide u suprotnom pravcu, može biti samo opasno i kontraproduktivno".

Istovremeno, predstavnici međunarodne zajednice u BiH, prije svega ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira, bez rezerve podržavaju nove mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka. A podršku Lajčakovim mjerama izrazio je i šef misije OSCE-a u BiH Daglas Dejvidson koji boravi u Beču gdje danas, o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, članovima Stalnog vijeća OSCE-a govori visoki predstavnik .

Prema riječima portparola OSCE-a Mersihe Čaušević - Podžić: „OSCE u potpunosti podržava mjere koje je poduzeo visoki predstavnik Miroslav Lajčak radi efikasnijeg funkcioniranja institucija BiH. Rekacije koje dolaze iz Republike Srpske nakon samih odluka su nesretne i po mišljenju OSCE-a pogrešno protumačene.»

XS
SM
MD
LG