Linkovi

SAD uvele nove sankcije Iranu kako bi ga primorao da obustavi nuklearne aktivnosti


Mete najnovih sancija su između ostalih i iransko ministarstvo odbrane i Revolucionarnu gardu. Sankcije koje su najavili državni sekretar Kondoliza Rajs i sekretar za finansije Henri Polson predstavljaju najstrožije protiv Irana do sada, a po prvi put u istoriji na meti sankcija SAD našla se i vojska jedne zemlje. Paket sankcija, koji je razmatran mescima, sadrži između ostalog mere, čiji je cij da se izoluju tri najveće iranske državne banke – Meli, Melat i Saderat, zato što su umešane u širenje naoružanja ili finasiranje terorizma.

Iransko ministarstvo odbrane i Revolucionarna garda takođe su sankcionisane zbog proliferacije, dok su elitne trupe garde, snage Kuds, kažnjene zbog obezbeđivanja materijalne pomoći terorističkim grupama kao štosu Hezbolah u Libanu ili Taliban u Avganistan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sekretarom za finansije, sekretar Rajs je rekla da je uvođenje sancija izazvalo iransko odbijanje da se povinuje zahtevima međunarodne zajednice da prekine, kako se izrazila "nerazumnu kampanju" sticanje nuklearnog oružja.

Rajs je dodala da je i dalje na stolu ponuda Iranu da mu se pomogne u sticanju nuklearne energije za mirnodopsku namenu, kao i diplomatske olakšice, ali pod uslovom da se Teheran odrekne težnje za ciklusom nuklearnog goriva:

"Ukoliko iranska vlada ispuni svoje međunarodne obaveze i suspenduje obogaćivanje uranijuma i aktivnosti ponovne prerade, ja ću se pridružiti svom britanskom, francuskom, ruskom, kineskom i nemačkom kolegi, i sastaću se sa iranskim šefom diplomatije bilo kad, i bilo gde. Bićemo otvoreni za diskusiju o bilo kojim pitanjima. Međutim, ukoliko iranski lideri izaberu da nastave stazom konfrontacije, SAD će zajedno sa međunarodnom zajednicom reagovati da se odupre pretnjama iranskog režima".

Sankcije zabranjuju američkim državljanima ili kompanijama da posluju sa bilo kojom od pomenutih iranskih institucija i zamrzava se imovina tih institucija, ako je ima u bankama pod jurisdikcijom SAD, mada viši zvaničnici američke administracije priznaju da je malo verovatno da bilo koja od tih iranskih institucija poseduje imovinu direktno podložnu ovim sancijama.

Međutim, podsekretar za finansije, zadužen za terorizam Stjuart Levi kaže da će stavljanje vodećih iranskih banaka na američku crnu listu, zbog terorizma i povezanosti sa proliferacijom biti moćan podsticaj drugim bankama i vladama da prestanu da posluju sa njima:

"Kada preduzmete akciju na ovakav način i označite određene isntitucije ili čak pojedince koji se bave specifičnim nezakonitim delovanjem, finansijske institucije širom sveta slušaju. One ne žele da posluju sa tim ljudima, ne žele da posluju sa ljudima koji se bave širenjem naoružanja, sa ljudima koji su u stvari teroristi".

Američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns izjavio je da se dve strane i dalje nalaze u sred diplomatskog procesa i da SAD ne vide konflikt sa Iranom ni kao neizbežan, ni kao poželjan.

"Ova današnja odluka podržava diplomatiju i ni u kom slučaju ne prethodi upotrebi sile. Predsednik s pravom nikad nije odbacio tu mogućnost, ali mi smo jasno na putu diplomatije i ova inicijativa učvršćuje taj put".

Berns je dodao da se nada da će potez SAD dati novi podsticaj naporima da se u Savetu bezbednosti UN izglasa treća rezolucija kojom će Iranu biti pojačane sankcije, i istakao da je to trebalo da se desi pre šest meseci.

XS
SM
MD
LG