Linkovi

Gul: Turska neće tolerisati upotrebu iračke teritorije za terorističke aktivnosti


Turski vojnici ubili su više od 30 kurdskih pobunjenika, koji su pripremali napad na vojnu jedinicu u blizini granice sa Irakom, saopštila je danas turska vojska. Turski predsednik Abdulah Gul upozorio je danas da je Turska odlučna u nameri da preduzme neophodne korake kako bi zaustavila prijetnju koju predstavljaju kurdski pobunjenici u severnom Iraku. On je kazao da Turska gubi strpljenje i da neće tolerisati napade boraca zabranjene Kurdistanske partije sa teritorije Iraka.

"U potpunosti smo odlučni da preduzmemo sve neophodne korake kako bismo zaustavili tu pretnju. Iako poštujemo teritorijalni integritet i jedinstvo Iraka, Turska gubi strpljenje i neće tolerisati upotrebu iračke teritorije za terorističke aktivnosti", kazao je Gul.

Parlament Turske odobrio je vojne napade preko granice sa Irakom, kako bi sprečio dalje napade kurdskih pobunjenika sa iračke teritorije na Tursku. Sjedinjene Američke Države i Irak strahuju da bi vojna operacija u severnom Iraku mogla da vodi destabilizaciji te, najmirnije oblasti Iraka, ali i celog regiona.

Iračka delegacija trebalo bi danas da poseti Ankaru, kako bi sa turskim zvaničnicima razgovarala o rešavanju krize, a neposredno pošto je turski Savet bezbednosti predložio vladi da uvede ekonomske mere protiv "grupa koje pomažu kurdskim pobunjenicima" na severu Iraka.

XS
SM
MD
LG