Linkovi

Festival vina u četvrti koja je naseljena pretežno crnačkim stanovništvom


Južnoafričko vino je poznato širom sveta, ali su ga u toj zemlji doskora pili većinom belci. Da bi se to promenilo, južnoafrički proizvođači vina su nedavno organizovali festival vina u Sovetu, četvrti koja je naseljena pretežno crnačkim stanovništvom.

U krugu Univerziteta u Sovetu u Johanesburgu, vinari iz 90 vinarija se u petak uveče pripremaju da sve imućnijoj mladeži u Sovetu predstave oko 800 vrsta vina. Emnikelo Emnakipu,jedan od osnivača festivala i vlasnik najstarije prodavnice vina u Sovetu, kaže da su crnci iz Južne Afrike sve zainteresovaniji za ovaj čuveni izvozni proizvod.

«Smatramo da su Sovećani uskraćeni. Zapravo, većina Južnoafrikanaca je uskraćena, jer bez obzira što se u Južnoafričkoj Republici pravi mnogo dobrih vina, čak 80 odsto se izvozi», kaže on.

Vino, koje se u Južnoj Africi proizvodi već 300 godina, najčešće konzumiraju belci i druge manjine, dok se crnci koji čine 80 odsto populacije češće opredeljuju za pivo i jača kupovna ili domaća alkoholna pića. Ali i to se menja. Džerald Mokotedi, žitelj Soveta, jedan je od 4 hiljade posetilaca festivala vina.

«Mi, crnci, znamo za svega nekoliko vrsta vina. Došli smo ovde da bismo probali i druga vina, da bismo videli razliku između suvog i polu-slatkog vina. Da budem iskren, većina crnaca ne zna ništa o vinu», kaže Mokotedi.

U vreme aparthejda, u Sovetu je bila prigradska spavaonica iz koje se regrutovala crnačka radna snaga za Johanesburg. Ulice nisu bile popločane i osvetljene, kuće nisu imale tekuću vodu i struju. Tu je bio dom mnogih vođa borbe protiv aparthejda i poprište žestokih demonstracija. Soveto je danas najveće crnačko naselje u Južnoj Africi u kojem živi gotovo dva miliona stanovnika, pripadnika sve veće srednje klase koji uspostavljaju najnovije trendove u zemlji.

S obzirom da potrošnja vina u Južnoj Africi proteklih godina stagnira, proizvođači sve više računaju na 40 miliona crnaca, kao šansu za preoširenje vinarskog tržišta. Pored toga, sve više crnaca počinje da ulazi u industriju vina. Vumile Enkevu, čelnik crnačke firme «Vunani» koja proizvodi istoimeno vino, kaže da su vino i način života tesno povezani, a da crnci sada imaju veće prihode da to iskuse.

«Crnci nisu navikli da jedu u restoranima, ali se to polako menja. Kada odu u restoran, vide da ljudi uz večeru piju vino i to im pobuđuje interesovanje», kaže ovaj proizvođač vina.

Crnkinje takođe počinju da se interesuju za industriju vina. Nundumiso Pikaše je sa još četiri učiteljice osnovala Vina «Sesfikile».

«Sesfikile na Ksosa jeziku znači ‘stigle smo'. Istorijski gledano, žene su dugo bile ugnjetavane. Nismo imale pravo da odlučujemo ili da budemo važne u ekonomiji», kaže ona.

Enciki Bajela je prva i do sada jedina crnkinja koja se bavi proizvodnjom vina. Ona smatra da će ta industrija ojačati sada kada je vino svima postalo pristupačno.

«Crnačka zajednica u Južnoj Africi ima svetlu budućnost. Sada je bitno kako to da uradimo sami i kako da se suočimo sa izazovima», kaže Bajela.

U Južnoj Africi vino proizvodi svega oko 25 crnaca, što je manje od 2 odsto ukupnog broja vinara. Suočeni su sa jakom konkurencijom. Oni se ipak nadaju da će 40 miliona južnoafričkih crnaca obezbediti nova tržišta i – budućnost.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG