Linkovi

Jedna od najjačih i najekonomičnijih konstrukcija je kupola


Kupolaste konstrukcije, poput Panteona u Rimu, opstaju vekovima, dok se druge zgrade oko njih ruše. Moderna arhitektura je izbegavala kupolu, ali se ona sada vraća - zahvaljujući građevinskim tehnikama razvijenim ovde u Sjedinjenim Državama.

Bondručne kuće sa običnim krovom su standard, ali ovde u Vermilionu u Južnoj Dakoti, pojavio se novi «oblik» - trokupolni, pretežno betonski objekat, koji je podigao Kevin Mejlor.

«Nekima se zaista dopada, ali nekima ne. To je stvar ukusa. Shvatanje lepote je individualno», kaže Mejlor.

On kaže da je njegova kuća otporna na termite koji mogu da napadnu kuće koje su suštinski – kako kaže - sagrađene od letvi. A otporna je i na jake vetrove koji nisu tako retki u ovom delu zemlje.

«Obična kuća od letava, kojoj uragan može da napravi malu pukotinu na nekom ćošku, koja onda ima tendenciju da se proširi i kroz koju vetar može da oduva ceo krov. S kupolom to ne može da se dogodi, jer je kružna i vazduh struji okolo», objašnjava Mejlor.

On je odabrao monolitni projekat – kupolu u jednom komadu koja troši 50 do 75 odsto manje energije za grejanje ili hlađenje od tradicionalno konstruisane kuće. Mejlor je prošao obuku i dobio projektantsku pomoć ovde u Institutu za monolitne kupole u Italiju u Teksasu, s južne strane Dalasa.

Predsednik instituta, Dejvid Saut, koji je razradio osnovni metod građenja ovakvih kuća, shvata kupolu kao svoju misiju.

«Nemam želju da uradim bilo šta spektakularno, sem da naučim ljude da grade kupole», kaže on.

Da bi izveli kupolastu kuću, radnici moraju da naduvaju kružnu formu od neke elastične materije, kao osnovni oblik koji će onda iznutra da prskaju poliuretanom, koji se pretvori u čvrstu opnu i obezbeđuje izolaciju. Radnici onda postavljaju čeličnu armaturu koja pojačava konstrukciju i koju se naposletku s unutrašnje strane prska specijalnom mešavinom betona.

«Betonska masa s unutrašnje strane izolacije je važan faktor pri grejanju ili hlađenju, jer apsorbuje veliki deo toplote», kaže Saut.

Saut je učestvovao i u izradi velikih projekata za stambene i administrativne objekte u Indiji, gde su ovakve konstrukcije postale veoma popularne.

U međuvremenu, pristalice kupola kao što je Kevin Mejlor omogućuju ljudima u Americi novi pogled na jedan stari oblik i možda popločavaju put ka budućim stambenim zajednicama punim kupolastih konstrukcija.

XS
SM
MD
LG