Linkovi

U ponedeljak vanredna sednica Narodne skupštine Republike Srpske


Nezadovoljstvo srpskih političara u BiH nastalo nakon nametanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka kojim se trebala uvesti elementarna disciplina u pralamentarni život BiH, se nastavlja.

Visoki predstavnik je 19. oktobra nametnuo izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH i od Parlamenta BiH zatražio da izmijeni poslovnik o radu oba doma, a političke lidere pozvao da uspostave mehanizme sa ciljem bolje koordinacije reformskih procesa. U Republici Srpskoj oveodluke su ocjenjene kao uvod u razgradnju ovog bh entiteta, te pokušaj da se u BiH nametne volja većinskog Bošnjačkog naroda nad Srbima.

Premijer i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik najavio je da će ukoliko Visoki predstavnik ne promijeni svoje odluke svi članovi njegove stranke u državnim institucijama podnijeti ostavke.

Na inicijativu Dodikove stranke danas je zakazana i vanredna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja će se održati u ponedeljak 29. oktobra, na kojoj bi se trebao zauzeti stav RS o posljednjim odlukama Visokog predstavnika. U okviru ove tačke razmatraće se i inicijativa Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića za ukidanje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika.

Predsjednik Narodne skupštine Repbulike Srpske Igor Radojičić pojasnio je da će ukoliko se prihvati ovaj zahtjev , što je sasvim sigurno s obzirom na raspoloženje stranaka iz Republike Srpske, uputiti zahtjev za preispitivanje ili ukidanje određenih ovlaštenja Savjetu za implementaciju mira .

Kancelarija visokog predstavnika dostavila je Dodikovom kabinetu danas i pravno tumačenje odluka visokog predstavnika, što je bilo dogovoreno na sastanku Lajčaka i Dodika 24. oktobra u Banjoj Luci. Lajčak koji je već rekao da nema namjeru da povuče svoje odluke u pravnom tumačenju objašnjava razloge kao i pravnu osnovu za njih.

Visoki predstaavnik još jednom je ponovio da je cilj njegovih odluka da omogući neometan rad Vijeća ministara i parlamenta Bosne i Hercegovine koji su za skoro godinu dana rada usvojili tek desetak zakona ili izmjena i dopuna zakona. Mjere proglašene u Odluci u skladu su s Ustavom Bosne i Hercegovine , kaže se u pravnim pojašnjenima Visokog predstavnika, te naglašava da se njima ne zadire u jednaku zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.

U Repbulici Srpskoj u ponedeljak protesti zbog Lajčakovih odluka

U Banjaluci će u ponedjeljak, 29. oktobra, biti održan protest povodom najnovijih odluka koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, saopštili su danas predstavnici Srpskog pokreta nevladinih organizacija "Spona". Oni su rekli novinarima da će poziv za učešće na protestnom skupu, koji je zakazan za 14.00, dobiti lideri svih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj. Predsjednik "Spone" Branisav Dukić rekao je da će protesti isti dan biti održani i u ostalim gradovima Repbulike Srpske, naglašavajući da protestom želi da se pokaže da "ne može međunarodna zajednica ni visoki predstavik da vrši pritiske i krši ustave BiH i Republike Srpske".

PDP: Optužnica protiv Ivanića se podudara sa pritiscima na Republiku Srpsku

Partija demokratskog progresa saopštila je da optužnica protiv lidera ove stranke Mladena Ivanića nije slučajno podignuta u ovom trenuku, ogromnih pritisaka na Republiku Srpsku i samo nekoliko dana uoči najavljene zvanične kandidature Ivanića za predsjednika Republike Srpske.

"Objavljivanje optužnice samo nekoliko časova nakon što su predstavnici PDP-a održali konferenciju za novinare u Sarajevu na kojoj su saopštili odluku o političkoj inicijativi PDP-a, isto tako nije slučajnost, već smišljen pritisak na političare iz ove stranke koji odlučno brane interese Republike Srpske i prava srpskog naroda", navodi se u saopštenju PDP-a.

PDP je istakla da vjeruje u nezavisnost pravosuda u BiH, izražavajući nadu da sudski proces protiv Ivanića neće trajati toliko dugo koliko je trajala višegodišnja istraga.

I dok Visokom predstavniku od ambasada zemalja članica Savjeta za implementaciju mira stižu poruke podrške, s druge strane brojne nevladine organizacije podržavaju korake koje poduzima premijer Dodik i njegova stranka. Ako se situacija ne promijeni do utorka 30. oktobra sve kovertirane ostavke funkcionera SNSD-a će biti aktivirane , najavio je predsjednik narodne skupštine Igor Radojičić. Ukoliko do toga dođe u BiH će se morati raspisati prijevremeni opšti izbori.

XS
SM
MD
LG