Linkovi

Francuska u prvim redovima borbe protiv globalnog zagrevanja


Danas i sutra u Francuskoj se održava konferencija na visokom nivou, čiji cilj je pojačanje uloge te zemlje u borbi protiv globalnog zagrevanja i zagađenja. Na kraju konferencije biće predložene mere za početak, kako je to nazvano, ”zelene revolucije“ u Francuskoj.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi obećao je da će zaštita prirodebiti jedan od najvažnijih zadataka njegove umereno desničarske vlade. Konferencija u Parizu predstavlja priliku da to i učini. Sarkozi je već osnovao moćno ministarstvo za ekologiju i razvoj, i pozvao druge razvijene zemlje da do 2050. godine smanje oslobađanje gasova staklene bašte za 50 odsto. Sarkozi će sutra održati važan govor, u kome će, kako se očekuje, otkriti niz predloga za pokretanje takozvane ”zelene revolucije“ u Francuskoj, posle niza sastanaka proteklih meseci sa ekološkim aktivistima, farmerima i predstavnicima privrede.

Još nije poznato šta će Sarkozi predložiti, ali posmatrači kažu da će nove mere verovatno obuhvatiti zahtev da od 2020. sve nove zgrade budu energetski štedljive, kao i obavezu da sva roba nosi oznaku koliko je ugljendioksida oslobođeno u atmosferu prilikom njene proizvodnje.

Janik Žado, predstavnik nedržavne ekološke organizacije ”Alijansa za planetu,“ izrazio je nadu da će na samitu biti donete neke radikalne odluke za Francusku, za koju se u Evropi smatra da zaostaje u uvođenju mera za zaštitu prirode.

U intervjuu za inostrani program Radio Francuske Žado je rekao kako se nada da će francuska vlada predložiti stroge mere, uključujući moratorijum na genetski izmenjene proizvode i smanjenje upotrebe pesticida. Međutim, druge ekološke grupe su manje optimistične, dok Sarkozijeva vlada verovatno neće popustiti po drugom, veoma kontroverznom pitanju - nuklearnim elektranama - koje pokrivaju 80 odsto potreba Francuske u električnoj energiji.

XS
SM
MD
LG