Linkovi

Suđenje hrvatskim generalima za ratni zločin u akciji Medački džep


Suđenje hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za ratni zločin nad civilima u vojnoj akciji Medački džep nastavljeno je danas iznošenjem dokaznih predloga odbrane i čitanjem dokumenata Ministarstva odbrane vezanih za tu akciju.

Među dokumentima Ministarstva odbrane nalazi se i naređenje o formiranju tzv. "Sektora 1", kojim je, prema tvrdnjama tužilaštva, samostalno komandovao drugoptuženi Norac. Njegova odbrana to demantuje, tvrdeći da nikada nije postojao poseban sektor pod Norčevom komandom. Uz mape područja na kome je sprovedena akcija i razne analize, u sudski zapisnik je uvršten i dokument, odnosno stručna procena o prosečnoj potrošnji municije i projektila potrebnih za artiljerijsko delovanje na nekom području.

Dvojica generala su, naime, osim za zločine nad civilima i zarobljenicima prilikom akcije oslobađanja medačkog džepa kao sastavnog dela ličkog ratišta, optuženi i za prekomerno granatiranje civilnih ciljeva i uništavanje imovine. Na početku rasprave završeno je iznošenje dokaznih predloga o kojima bi sudsko veće trebalo da odluči krajem ove ili početkom
iduće nedelje.

Advokat optuženog Ademija Jadranka Sloković od suda je zatražila da proveri da li je neko od svedoka koje je predložila Norčeva odbrana ranije bio u publici, kako ne bi svedočio o stvarima koje je ranije čuo od drugih svedoka.

Generali Ademi i Norac su u prvom postupku koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda po komandnoj odgovornosti optuženi za zločine nad civilima srpske nacionalnosti u akciji Medački džep, koja je sprovedena u septembru 1993. godine, kao i za preterano i neselektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili.

XS
SM
MD
LG