Linkovi

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić u zvaničnoj poseti Nemačkoj


Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić danas je u Berlinu ocenio da bi neupešan kraj pregovora o statusu Kosova i jednostrano proglašenje nezavisnosti posle 10. decembra značili poraz demokratskih snaga u Srbiji. U razgovoru sa nemačkim sagovornicima Đelić je izrazio nadu da sporazumno rešenje za Kosovo još moguće.

Đelić j na kratkoj konferenciji za štampu posle učešća na sastanku parlamentarnog odbora za Evropu istakao da „Srbija u institucionalnim vezama sa Kosovom, o kojima je sada počelo da razgovara na pregovorima, vidi pravi put do kompromisa“.

Đelić nije neposredno odgovorio na novinsrsko pitanje šta će Beograd učiniti ako do 10. decembra ne bude pronađen kompromis i potom dođe do jednostranog priznanja Kosova. Naveo je da bi to onda bilo „napuštanje okvira međunarndog prava, kršenje povelje UN i zaobilaženje Saveta bezbednosti UN“. Istovremeno je dodao da bi ta situacija značila poraz demokratskih snaga u Srbiji, a ne poslednji poraz Slobodana Miloševića“. Takav razvoj situacije mogao bi, kako je ocenio Đelić, „na duže staze da dovede u pitanje evropsku perspektivu Srbije“.

Predsednik Odbora Bundestaga za Evropu Gunter Kirhbaum naglasio i „Nemačka i njen parlament podržavaju reforme i reformske snage u Srbiji“. Ukazao je i da Nemačka izričito podržava pregovarački proces o Kosovu pod okriljem „trojke“, ali da „produžavanje roka za postizanje rešenja za budući status Kosova ne bi doprinelo stabilnosti“.

Ministarstvo inostranih poslova Nemačke negiralo je juče medijske izveštaje prema kojima je vlada u Berlinu već donela odluku da prizna jednostrano proglašenu
nezavisnost Kosova.

Predstavnica ministarstva za štampu izrazila je čuđenje što se takva tvrdnja našla u opticaju i izjavila da Nemačka u "potpunosti podžava pregovarački proces pod okriljem "trojke" i da smatra da je u ovom trenutku "potrebno usredsrediti sve snage na pronalaženju sporazumnog rešenja u okviru tog procesa". U krugovima Đelićeve delegacije u Berlinu danas se moglo saznati da je njihov utisak posle razgovora u Berlinu da je Nemačka još među onim zemljama EU koje još nisu zauzele konačan stav o mogućem priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da joj je posebno stalo da EU i posle 10. decembra govori jednim glasom.

XS
SM
MD
LG