Linkovi

Božidar Đelić poručio da Srbija neće napustiti pregovore o Kosovu i Metohiji


Potpredsednik vlade Srbije, Božidar Djelić, u ponedeljak je u vašingtonskom Institutu za mir govorio o izazovima sa kojima je suočena Srbija dok iščekuje konačno rešenje statusa Kosova - o opasnostima rastućeg nacionalizma, podelama medju demokratskim strankama, procesu evro-atlanskih integracija, reformama u sektoru bezbednosti i saradnji sa Haškim sudom.

Đelić kaže da situacija u njegovoj zemlji ni izdaleka nije zabrinjavajuća jer je Srbija ove godine ostvarila najbrži ekonomski rast u Evropi - 7.3 odsto i da je jedina država u jugoistočnoj Evropi koja tri godine uzastopno privlači strane investicije, veće od desetine bruto nacionalnog proizvoda. Đelić kaže i da su investicije Rusije u Srbiji velike, ali i da su i dalje desetostruko manje od američkih. Pomenuvši da se talas investiranja nastavlja, da je sklopljen sporazum o slobodnoj trgovini sa susednim zemljama, čime je stvoreno tržište sa 30 miliona kupaca, uz progresivno otvaranje srpskog tržišta za partnere iz Evropske unije – Đelić je ocenio da sve to ukazuje na predstojeću veliku transformaciju Balkana, koju je donedavno bilo teško zamisliti. On, međutim, smatra da će rešenje kosovskog pitanja biti prvi preduslov za realizaciju spomenute šanse.

U tom smislu, Đelić od zapadnih demokratija očekuje da obrate veću pažnju na glasove srpskih reformista. Ne tražim od vas da nas volite ili da vam se dopadamo, ali vas molim da se pozabavite činjeničnim stanjem, rekao je Đelić, ističući kako se nada da će se politika Sjedinjenih Država strogo rukovoditi činjenicama, a ne predrasudama, u interesu dugoročne stabilnosti za sve zainteresovane:

”Mogu vam pružiti uveravanja sa strane vlade Srbije, a u tom stavu se ne razlikuju predsednik Tadić i premijer Koštunica, da ćete u Srbiji imati uverljivog stabilnog, pouzdanog i razumnog partnera. Nakon diskusija sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropska pitanja Danielom Fridom , kao i funkcionerima Nacionalnog saveta za bezbednost i Kongresa napuštam danas Vašington sa više opreznog optimizma, jer imam utisak da su Sjedinjene Države spremnije da podrže pregovorno rešenje. Ne kažem da će favorizovati Srbe, ali svakako neće favorizovati ni kosovske Albance.“

On je takodje istakao da nova nastojanja pregovaračke trojke daju neke ograničene, ali veoma ohrabrujuće rezultate i podvukao:

”Što se tiče Kosova i Metohije, važno je shvatiti da je Srbija konstruktivna i realistična. Nije nam se dopalo sve u predlogu Trojke. Medjutim, mi nećemo napustiti pregovarački sto i želimo da pregovaramo sve dok razgovori ne pruže rezultate. Ne mislimo, pak, da bi trebalo veštački oročavati pregovore ako oni, kako vidimo, daju rezultate. U interesu je i Srbije da se pregovorno rešenje nadje što je pre moguće. Ali mi nikada nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova - ne iz tvrdoglavosti ili nevoljnosti da delimo evropske vrednosti, već zato što nema razloga da se postavlja opasan presedan cepanja miroljubive demokratske zemlje, koja je spremna da pregovara. A to cepanje bi bilo van okvira medjunarodnog zakona i povelje UN-a.“

Đelić je ponovio da Srbija neće koristiti silu ni pod kakvim uslovima i da jedino želi da se primeni medjunarodni zakon, što je po njemu najbolji način da se ojača glavna struja, umerenjaci i pro-evropska struja u Srbiji i izbegne ponovna pojava radikalizma i nacionalizma.

To će biti dokaz da rešavanje ovog problema na evropski, civilizovani način pruža bolje rezultate i da je izvanredan primer za svako buduće potencijalno žarište, rekao je Đelić:

”Priznajemo i u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Makedonije i ostalih suseda. To je najbolji način da ne otvorimo Pandorinu kutiju dezintegracije post-Jugoslovenskih i post- Sovjetskih prostora, koja je uspešno zatvorena Dejtonskim sporazumom. Ukoliko dodje do pregovornog rešenja spremni smo da prihvatimo direktno članstvo Kosova u MMFu i Svetskoj banci, što bi značilo pristup kreditima. Takodje smo spremni da prihvatimo trgovinske i kulturne predstavnike Kosova u inostranstvu i pregovaramo o pitanjima na planu obrazovanja i trgovine, ali nismo spremni da prihvatimo kosovske ambasade u svetu. Jedina stvar o kojoj nismo spremni da razgovaramo je znači cepanje naše zemlje.“

Na pitanje kako kao vizionar vidi Srbiju za pet do deset godina Božidar Djelić je rekao da predviđa da će Srbija biti veliki izvoznik električne energije i izrazio je nadu da će veliki evropsko-ruski gasovod prolaziti preko Srbije, što bi obezbedilo konkuretnije i čovekovoj sredini primerenije energetske izvore. On se nada da će Srbija da bude logistički kargo centar na Balkanu. Pored toga, potpredsednik Djelić očekuje povratak 30-tak hiljada uspešnih i pametnih ljudi, koji su Srbiju napustili u vreme Miloševićeve vlasti.

XS
SM
MD
LG