Linkovi

Erdogan: Obračun sa kurdskim pobunjenicima, ako to ne učine iračke vlasti


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova vlada nema nameru da još dugo čeka da se susedni Irak obračuna sa militantnim pripadnicima Kurdistanske radničke partije koji sa severa Iraka vrše upade na teritoriju Turske. Premijer Erdogan je izneo to upozorenje posle sastanka sa britanskim kolegom Gordonom Braunom u Londonu, i podsetio na zasedu pobunjenika u kojoj je u nedelju poginulo najmanje 12 turskih vojnika dok se 8 vodi kao nestalo. Sonja Pejs, novinarka Glasa Amerike, izveštava iz britanske prestonice.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, premijer Erdogan je izjavio da je obavio brojne razgovore sa iračkim zvaničnicima, ali da nisu došli do rešenja. Tom prilikom je zapretio da će se Turska obračunati sa kurdskim pobunjenicima koji deluju na severu Iraka, ukoliko to ne učini sam Irak.

Turska ne može čekati doveka, rekao je Erdogan, i dodao da Turska nema pretenzije ka iračkoj teritoriji i da u potpunosti podržava irački narod. Erdogan je takođe i upozorio da njegova vlada ima i pravo i zeleno svetlo od parlamenta da započne vojne akcije na kurdske baze na severu Iraka. Premijer nije precizirao tačan datum moguće intervencije. Turska je, za sada, rasporedila oko 10 hiljada vojnika duž granice sa Irakom. Šanse za napad su znatno porasle posle ubistva turskih vojnika iz zasede u nedelju. Britanski premijer Gordon Braun je oštro osudio napad i obećao podršku Turskoj.

«Apsolutno i nedvosmisleno osuđujemo terorističke akcije Kurdistanske radničke partije.»

Braun je dodao da Velika Britanije poštuje nastojanje Turske da se uzdrži od prenagljenih vojnih akcija. SAD su takođe pozdravile tursku uzdržanost, i izrazile strepnje da bi u slučaju intervencije moglo doći do ozbiljnih nereda u ovom, za sada, relativno mirnom delu Iraka.

Ministri spoljnih poslova Turske i Iraka sreli su se u Bagdadu, gde su razgovarali o ovom pitanju. Hošijar Zebari, irački šef diplomatije, inače Kurd, obavezao se da će rešiti problem Kurdistanske radničke partije. Ta partija je sredinom 1980-ih započela borbu protiv vlade u Ankari u cilju uspostavljanja kurdske države na jugoistoku Turske. Više od 30 hiljada ljudi poginulo je u napadima od tada. Turska je saopštila da će upotrebiti diplomatska sredstva, ali je premijer Erdogan u Londonu rekao da njegova vlada razmatra i vojnu opciju i da se nada da će turski saveznici razumeti takvu odluku ukoliko do nje dođe. Premijer Erdogan je kao poslednje upozorenje izjavio, «preduzećemo sve neophodne akcije.»

XS
SM
MD
LG