Linkovi

Buš: Raketni štit instrument za suprostavljanje širenju nuklearnog naoružanja


Predsednik Buš je rekao da je potreba za američkim raketnim odbrambenim štitom u Evropi urgentna uzevši u obzir rastuću pretnju koja dolazi iz Irana. Predsednik Buš je prvi put 2002.godine, u govoru vojnim oficirima Univerziteta za nacionalnu odbranu u Vašingtonu, izneo plan za izgradnju integrisanog raketnog odbrambenog sistema. Pet godina nakon toga, on govori o napretku na tom planu. Predsednik je ukazao da se broj nasilnih režima koji poseduju balističko oružje povećao i da je potreba za raketnim štitom veća no ikada:

”Odbrambeni štit je vitalna alatka za našu bezbednost. Ona je vitalno sredstvo za odvraćanje, vitalan instrument za suprostavljanje širenju nuklearnog naoružanja.“

Predsednik je rekao da Kongres, smanjenjem sredstava za razvoj i stacioniranje raketnog štita, ignoriše sadašnje i buduće pretnje.

”Svaki od ovih programa je vitalan za bezbednost Amerike. Kongres mora u potpunosti da ih finansira.“

Buš je specifično pomenuo planove za stacioniranje antiraketne tehnologije u Evropi - baterija presretačkih raketa u Poljskoj i radarski sistem u Češkoj republici. Predsednik se žalio da je Kongres umanjio sredstva za tu inicijativu za 139 miliona dolara. On je istovremeno istakao da je neophodna evropska komponenta u cilju zaštite od potencijalnih pretnji sa Bliskog istoka, uglavnom iz Irana.

”Potreba za raketnim štitom u Evropi je realna i verujem da je urgentna. Iran nastoji da stekne tehnologiju koja bi mogla biti korišćena za nuklearno oružje i balističke rakete šireg dometa“.

Nekoliko sati ranije tokom posete Češkoj republici, sekretar za odbranu Robert Gejts je nagovestio da bi Vašington mogao da odloži aktiviranje evropske komponente raketnog odbrambenog sistema dok se ne domogne dokaza o raketnoj pretnji od strane Irana.

Sekretar Gejts i državni sekretar Kondoliza Rajs su nedavno posetili Moskvu kako bi diksutovali o kontroverzi u vezi sa štitom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On tvrdi da će stacioniranje takvog odbrambenog sistema destabilizovati Evropu i dovesti do nove trke u naoružanju.

Predsednik Buš nije direktno spomenuo bilo kakvo odlganje u ovom govoru. Medjutim, on je nastojao da se odgovori na zabrinutost Rusije.

”Hladni rat je završen. Rusija nije naš neprijatelj. Gradimo novi bezbednosni odnos koji nije zasnovan na planovima o medjusobnom uništenju.“

Predsednik Buš je nazvao predloženi raketni odbrambeni sistem zajedničkim nastojanjem, dodavši da on, izmedju ostalog, ima za cilj i zaštitu Rusije.

XS
SM
MD
LG