Linkovi

EU, suočena problemom starenja populacije, otvara vrata gastarbajterima


Evropska unija koja se suočava sa problemom starenja populacije i smanjenja stope prirodnog priraštaja, ponudila je program takozvane plave karte u nastojanju da privuče stručne radnike. EU pokušava da se takmiči sa američkim sistemom zelene karte i sa drugim zapadnim zemljama kako bi privukla najkvalifikovaniju imigrantsku radnu snagu.

Evropska unija je saopštila da će joj u narednih 20 godina biti potrebno 20 miliona stručnih stranih radnika kako bi nadoknadila manjak stručne radne snage. Program plave karte bi trebalo da privuče radnike olakšavajući im rad u drugim zemljama EU, mogućnost da dovedu porodice, dobiju smeštaj u javnim stambenim kompleksima, kao i dugoročni status boravka. Da bi dobili plavu kartu imigranti bi morali da imaju ugovor o zapošljavanju na najmanje dve godine, koji bi im garantovao zaradu bar trostruko veću od minimalne u zemlji u kojoj su se prijavili. Cilj ovog programa je da privuče stručnjake u oblasti informativne tehnologije, lekare, medicinske sestre i druge stručne radnike iz Azije, Afrike i Latinske Amerike koji žele da žive u Severnoj Americi i Australiji. U nedavnom govoru, evropski komesar za pravdu Franko Fratini, inače glavni arhitekta ovog plana izjavio je da je za Evropsku uniju od ključnog značaja da postane stvarni magnet za visokokvalifikovane imigrante. Fratinijev portparol Rikardo Moska izjavio je za Gas Amerike da je cilj ovog programa da se ubrza priliv stranih stručnjaka. One je takodje naveo da će program pružiti stručnim radnicima mogućnost da traže novi posao kada im prvobitni ugovor istekne. Oni bi takodje mogli da se vrate u svoje zemlje za izvesno vreme, bez bojazni da će izgubiti svoje plave karte. Medjutim, Marko Manakorda, iz Londonske škole za ekonomiju, smatra da bi EU, da bi privukla radnike koji sada odlaze u SAD, trebalo da napravi neke promene u svom planu.

«Pitam se do koje mere će Evropa zaista biti kompetitivna u odnosu na SAD pošto su primanja stručnjaka u Americi daleko viša, dok su u Evropi prihodi ujednačeniji - prema tome teško je reći da li će ova mera zaista biti uspešna.»

Prema podacima EU, očekuje se da će se oko 25 miliona Evropljana penzionisati do 2050., a da će trećina populacije do tada biti starija od 65 godina. Predlog je već naišao na protivljenje sindikata koji strahuju da bi on mogao da smanji mogućnosti za obuku radnika iz zemalja EU. Evropska komisija, medjutim, tvrdi da će državljani zemalja unije, kao i do sada, imati prioritetan pristup tržištu radne snage drugih zemalja unije.

XS
SM
MD
LG