Linkovi

Buš zatražio od Kongresa 46 milijardi dolara za ratove u Iraku i Avganistanu


Predsednik Buš poslao je hitan zahtev Kongresu za dodatnih 46 milijardi dolara za Irak, Avganistan i druge potrebe nacionalne bezbednosti. Kako izveštava dopisnica Glasa Amerike iz Bele kuće, Pola Volfson, ta suma se nadovezuje na 145 milijardi dolara za ratne troškove, koje je Buš predvideo u nacrtu budžeta za 2008. godinu.

Predsednik je rekao da su dodatna sredstva potrebna kako bi se osiguralo da američki vojnici imaju sve što im je potrebno za obavljanje posla:

”Delovi ovog rata su komplikovani. Ali jedan deo nije - a to je da Amerika mora da učini sve što je potrebno da podrži naše vojnike i zaštiti naš narod.“

Predsednik je rekao da bi ta vanredna sredstva pokrila preko potrebne izdatke za svakodnevne vojne operacije u Iraku, kao što su municija i pancirni prsluci. On je rekao da članovi Kongresa koji tvrde da podržavaju vojnike imaju obavezu da odobre sredstva što je moguće pre:

”Svaki član Kongresa koji želi uspeh u Iraku i što skorašnji povratak vojnika, trebalo bi snažno da podrži ovaj zakonski predlog.“

U kratkom obraćanju novinarima predsednik je priznao da neki članovi Kongresa traže načine za izražavanje protivljenja njegovoj ratnoj politici. Rekavši da imaju pravo da im se glas čuje dodao je da oni ipak moraju da osiguraju da američki vojnici dobiju sve što im je potrebno:

”Naši muškarci i žene u prvim linijama ne bi smeli da se nađu zatečeni međustranačkim neslaganjima u Vašingtonu.“

Buš je dodao da je Bela kuća, kada je poslala Kongresu budžet za 2008., podnela i informacije o dodatnim finansijama, koje bi možda bile potrebne, i da zakonodavci nemaju razlog da odlažu raspravu o tome.

Međutim, demokrata Dejvid Oubi, predsednik Odbora za namenska sredstva u Predstavničkom domu, koji izrađuje nacrte za sve budžetske zakonske predloge, jasno je predočio da usvajanje neće biti automatsko i da rasprava u njegovom odboru možda neće biti završena pre kraja zasedanja Kongresa u ovoj godini.

”Nemam apsolutno nikakvu nameru da završim sa raspravom u ovom zasedanju, o bilo kakvom predlogu koji služi samo da održi sadašnje stanje.“

Pored novca za vojne operacije u Iraku i Avganistanu, predsednikov zahtev za dodatnih 46 milijardi dolara obuhvata troškove čuvanja mira u Darfuru, kao i borbu protiv trgovine drogama u Meksiku i Centralnoj Americi.

XS
SM
MD
LG